filet
-
cienki płat mięsa bez ości lub kości, po przyrządzeniu stanowiący potrawę
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- filet rybny, śledziowy; cielęcy, drobiowy, schabowy, wieprzowy; panierowany, zapiekany
- filet z indyka, z kurczaka, z polędwicy; z dorsza, z karpia, z łososia, z mintaja, z morszczuka, z pangi, z sandacza, z soli; z ryby
- posolić, umyć filety
-
Na każdym filecie ułożyć plastry pomidora, skropić winem, resztą oleju i posypać bułką tartą.
źródło: NKJP: Internet
Wreszcie wstała zza stołu, z lekkim żalem porzucając filet z soli z masełkiem sardelowym, lokalny specjał i prawdziwy delikates.
źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki, 1997
Inny ciekawy sos, żurawinowy [...] towarzyszy filetom z kaczki [...], które same w sobie jednak są daleko za twarde.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-12-04
[...] aż osiemdziesiąt — dziewięćdziesiąt procent eksportu Islandii stanowiły zawsze ryby, w najprzeróżniejszych ich postaciach: mrożone, suszone, wędzone i w formie filetów, konserw, tranu, mączki oraz skór.
źródło: NKJP:Henryk Mąka: Piraci znów atakują, 1995
W latach 20. XX stulecia wynaleziono maszyny do wycinania filetów, chwilę potem zaczęto zamrażać ryby na morzu.
źródło: NKJP: Ewa Winnicka: Dorsz: decydujące starcie, 2004-09-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. filet
filety
D. filetu
pot. fileta
filetów
C. filetowi
filetom
B. filet
rzadziej fileta
filety
N. filetem
filetami
Ms. filecie
filetach
W. filecie
filety
-
+ filet + z CZEGO+ filet + JAKI -
fr.
Inne znaczenie: 'pozłacane linie lub wzory na okładce książki'