filet

  • cienki płat mięsa bez ości lub kości, po przyrządzeniu stanowiący potrawę
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • filet rybny, śledziowy; cielęcy, drobiowy, schabowy, wieprzowy; panierowany, zapiekany
    • filet z indyka, z kurczaka, z polędwicy; z dorsza, z karpia, z łososia, z mintaja, z morszczuka, z pangi, z sandacza, z soli; z ryby
    • posolić, umyć filety
  • Na każdym filecie ułożyć plastry pomidora, skropić winem, resztą oleju i posypać bułką tartą.

    źródło: NKJP: Internet

    Wreszcie wstała zza stołu, z lekkim żalem porzucając filet z soli z masełkiem sardelowym, lokalny specjał i prawdziwy delikates.

    źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki, 1997

    Inny ciekawy sos, żurawinowy [...] towarzyszy filetom z kaczki [...], które same w sobie jednak są daleko za twarde.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-12-04

    [...] aż osiemdziesiąt — dziewięćdziesiąt procent eksportu Islandii stanowiły zawsze ryby, w najprzeróżniejszych ich postaciach: mrożone, suszone, wędzone i w formie filetów, konserw, tranu, mączki oraz skór.

    źródło: NKJP:Henryk Mąka: Piraci znów atakują, 1995

    W latach 20. XX stulecia wynaleziono maszyny do wycinania filetów, chwilę potem zaczęto zamrażać ryby na morzu.

    źródło: NKJP: Ewa Winnicka: Dorsz: decydujące starcie, 2004-09-11

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2, m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. filet
    filety
    D. filetu
    pot. fileta
    filetów
    C. filetowi
    filetom
    B. filet
    rzadziej fileta
    filety
    N. filetem
    filetami
    Ms. filecie
    filetach
    W. filecie
    filety
  • bez ograniczeń + filet +
    z CZEGO
    bez ograniczeń + filet +
    JAKI
  • fr.

CHRONOLOGIZACJA:
1807, SL
Inne znaczenie: 'pozłacane linie lub wzory na okładce książki'
Data ostatniej modyfikacji: 30.10.2018