-
1.
gotowane lub pieczone mięso, podawane w sosie przyrządzonym na bazie jakiejś substancji zabielającej lub zagęszczającej oraz warzyw, grzybów lub innych składników -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- potrawka z królika, z kurczaka, z kury
-
Małgorzata uwielbia potrawkę z kurczaka, przygotowywaną przez panią Jadwigę według bardzo starego przepisu [...].
źródło: NKJP: (A.Z.): W kuchni i przy sztalugach, Dziennik Zachodni, 2001-05-09
W średniowieczu wierzono w uzdrawiającą moc potrawki z siekanego węgorza i gorzkich migdałów.
źródło: NKJP: Artur Włodarski: Zatrucie alkoholem, Gazeta Wyborcza, 1997-12-30
Na drugie danie potrawka cielęca. [...] Podaję z ryżem zapiekanym, kaszą perłową lub kluseczkami i jarzynami.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-01-05
Po zdjęciu patelni z ognia należy dodać ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego i dobrze wymieszać. Potrawkę z kurczaka podajemy z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.
źródło: Internet: smakula.pl
- Dziczyzna i grzyby to jedne z najbardziej typowych składników tradycyjnej kuchni polskiej. Przedstawiamy pyszną i sycącą potrawkę z dzika!
źródło: Internet: zmiloscidozywnosci.pl/
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. potrawka
potrawki
D. potrawki
potrawek
C. potrawce
potrawkom
B. potrawkę
potrawki
N. potrawką
potrawkami
Ms. potrawce
potrawkach
W. potrawko
potrawki
-
+ potrawka + (z CZEGO)
+ potrawka + (JAKA) -
Zob. potrawa