-
2.
sos przyrządzany na bazie jakiejś substancji zabielającej lub zagęszczającej oraz warzyw, grzybów lub innych składników, dodawany do gotowanego lub pieczonego mięsa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sos
-
Bardzo lubimy cielęcinę w potrawce z pieczarkami.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-04-09
Już od kilkunastu dni pierwsi tarnowscy grzybiarze przynoszą z lasów Pogórza [...] prawdziwki ceglastopore. Smakują one w różnych potrawkach, w marynacie.
źródło: NKJP: (MAB): Pociec dla niecierpliwych, Dziennik Polski, 2008-06-18
- Kurczakiem w potrawce terroryzuje mnie mój starszy syn. Od zawsze na pytanie, co chce na obiad, odpowiadał, że kurczaka w potrawce [...].
źródło: Internet: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. potrawka
potrawki
D. potrawki
potrawek
C. potrawce
potrawkom
B. potrawkę
potrawki
N. potrawką
potrawkami
Ms. potrawce
potrawkach
W. potrawko
potrawki
-
Zob. potrawa