maślak
-
jadalny grzyb o kapeluszu pokrytym brązową lub żółtą, lepką skórką
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- maślak żółty
- maślaki i gąski, maślaki i kurki, maślaki i podgrzybki, maślaki i rydze
-
Przy drodze rosło mnóstwo kurek i maślaków.
źródło: NKJP: Olga Tokarczuk: Prawiek i inne czasy, 1996
Nagrzane słońcem leśne poziomki, tryskające fioletowym sokiem czarne jagody, kwaśno-słodkie jeżyny czy wreszcie świeżutkie maślaki uduszone w śmietanowym sosiku, podane z kartoflami i popijane zsiadłym mlekiem.
źródło: NKJP: Jacek Szczap: Smaki życia, Gazeta Wyborcza, 1993-02-26
Także nasi przodkowie zajadali się smardzami, maślakami, purchawkami i... truflami.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Smak pod kapeluszem, Polityka, nr 2421, 2003-10-04
Byłem niedawno na grzybach w lesie koło Kolumny i po godzinie spaceru znalazłem tylko jednego maślaka [...].
źródło: NKJP: Grzyby są, ale daleko, Dziennik Łódzki, 2004-09-25
Potem świeciło słońce, więc na maślaki było trochę za sucho.
źródło: NKJP: Mariusz Grzebalski: Człowiek, który biegnie przez las, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. maślak
maślaki
D. maślaka
maślaków
C. maślakowi
maślakom
B. maślaka
maślaki
N. maślakiem
maślakami
Ms. maślaku
maślakach
W. maślaku
maślaki
-
Zob. masło; wyraz motywowany śluzowatą powierzchnią kapelusza grzyba
W innych znaczeniach sporadycznie bodaj od XVII lub XVIII w. (Kart XVII-XVIII).