-
1.a
wilgotny biały ser o delikatnym smaku wyrabiany z mleka bawolic indyjskich lub krów -
[moccarella]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ser
-
- ser mozzarella
-
Na wierzchu położyć plastry mozzarelli i zapiekać 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
źródło: NKJP: Maciej Kuroń: Okienko Kuronia, Kuchnia, 1999
Polane sosem kluski z mozzarellą i ricottą oraz ociekające tłuszczem kotlety należy jeść rękoma - uważają najsłynniejsi włoscy kucharze, którzy po wylansowaniu tej mody w snobistycznych restauracjach chcą, by stała się ona powszechną praktyką.
źródło: NKJP: Sylwia Wysocka: Paluszki lizać, Polityka, 2004-01-17
Tradycyjna mozzarella produkowana jest z mleka bawolego.
źródło: NKJP: Mozzarella, Trybuna Śląska, 2003-07-19
Pokrojony w plastry i smażony staje się z wierzchu kruchy i przypieczony, w środku topi się, jak mozzarella.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Greckie gotowanie z Teo, Gazeta Poznańska, 2006-10-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mozzarella
mozzarelle
D. mozzarelli
mozzarelli
C. mozzarelli
mozzarellom
B. mozzarellę
mozzarelle
N. mozzarellą
mozzarellami
Ms. mozzarelli
mozzarellach
W. mozzarello
mozzarelle
Inne uwagi
Zwykle lp
-
wł.