mozzarella

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a ser

  • 1.a

    wilgotny biały ser o delikatnym smaku wyrabiany z mleka bawolic indyjskich lub krów
  • [moccarella]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ser
    • ser mozzarella
  • Na wierzchu położyć plastry mozzarelli i zapiekać 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

    źródło: NKJP: Maciej Kuroń: Okienko Kuronia, Kuchnia, 1999

    Polane sosem kluski z mozzarellą i ricottą oraz ociekające tłuszczem kotlety należy jeść rękoma - uważają najsłynniejsi włoscy kucharze, którzy po wylansowaniu tej mody w snobistycznych restauracjach chcą, by stała się ona powszechną praktyką.

    źródło: NKJP: Sylwia Wysocka: Paluszki lizać, Polityka, 2004-01-17

    Tradycyjna mozzarella produkowana jest z mleka bawolego.

    źródło: NKJP: Mozzarella, Trybuna Śląska, 2003-07-19

    Pokrojony w plastry i smażony staje się z wierzchu kruchy i przypieczony, w środku topi się, jak mozzarella.

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Greckie gotowanie z Teo, Gazeta Poznańska, 2006-10-13

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. mozzarella
    mozzarelle
    D. mozzarelli
    mozzarelli
    C. mozzarelli
    mozzarellom
    B. mozzarellę
    mozzarelle
    N. mozzarellą
    mozzarellami
    Ms. mozzarelli
    mozzarellach
    W. mozzarello
    mozzarelle

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • wł.