-
2.
ogół mniejszych części jakiejś substancji, które powstały po pokrojeniu większej całości -
Wyraz często bywa używany w odniesieniu tylko do pokrojonych wyrobów cukierniczych.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Miąższ ananasa zawiera witaminy B1 i B2 oraz C. Obok surowych — można dostać w sklepach konserwowane i zapuszkowane krążki, półkrążki lub krajankę, wykorzystywane jako deser.
źródło: NKJP: (BS): Namiastka dalekich podróży, Dziennik Zachodni, 2001-02-01
Trzecim rodzajem pierniczków była miętowa krajanka. Pozwolono mi kroić ukośne romby z ciasta, które własnoręcznie wałkowała pani naczelna kucharka.
źródło: NKJP: Krystyna Uniechowska-Dembińska: Był pałac, 2008
– Cennym produktem jest biały ser w postaci krajanki, z którego można zrobić twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką – podpowiada dietetyczka.
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Kanapka w tornistrze, szklanka mleka na przerwie, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2007-08-30
Narzeczeni zamawiają też zazwyczaj drobne ciasteczka - babeczki, krajanki, wafelki i mieszanki herbatnikowe.
źródło: NKJP: AK: Słodkiego życia!, Dziennik Polski, 2006-02-02
Najwięcej szkodliwej, ale i stanowiącej o mocy papierosa nikotyny zawierają liście, najmniej żyły. Innymi słowy - im więcej żył w krajance, tym papieros jest gorszej jakości.
źródło: NKJP: Jakub Stachowiak: Ulotni jak dym, Polityka, 2008-02-23
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. krajanka
krajanki
D. krajanki
krajanek
C. krajance
krajankom
B. krajankę
krajanki
N. krajanką
krajankami
Ms. krajance
krajankach
W. krajanko
krajanki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ krajanka + (JAKA) -
Zob. krajać