-
3.
techn. proces ekstrakcji cukru z krajanki buraczanej metodą wypłukiwania gorącą wodą -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia -
hiperonimy: ekstrakcja
-
Najpierw, dokładnie umyte buraki kroi się w cienkie pasemka, które następnie „przemywa” się gorącą wodą. Woda „wypłukuje” cukier z pasemek pokrojonego buraka. Całość procesu nazywamy dyfuzją lub ekstrakcją.
źródło: Internet: cukier-krolewski.pl
Sok surowy, czyli sok otrzymany po dyfuzji jest szarą, mętną lub ciemnobrunatną cieczą z zawieszonymi cząstkami miąższu buraka.
źródło: Internet: nutrivitality.pl
Otrzymywanie soku polega na ekstrakcji (wydobyciu) cukru z krajanki w procesie dyfuzji, czyli wyrównywania stężenia cukru między sokiem komórkowym buraków a wodą [...].
źródło: Internet: notatek.pl/technologie-przemyslowe-przemysl-cukrowniczy
Zwykle sok po procesie dyfuzji zawiera średnio 14% cukru.
źródło: Internet: spozywczak.lodz.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dyfuzja
dyfuzje
D. dyfuzji
dyfuzji
neut dyfuzyj
char C. dyfuzji
dyfuzjom
B. dyfuzję
dyfuzje
N. dyfuzją
dyfuzjami
Ms. dyfuzji
dyfuzjach
W. dyfuzjo
dyfuzje
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang. diffusion
fr. diffusion
niem. Diffusion
z łac. diffūsiō 'rozlanie, rozprzestrzenianie'