dyfuzja

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

3. cukru

  • 3.

    techn.  proces ekstrakcji cukru z krajanki buraczanej metodą wypłukiwania gorącą wodą
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    czynności związane z przyrządzaniem jedzenia

  • hiperonimy:  ekstrakcja
  • Najpierw, dokładnie umyte buraki kroi się w cienkie pasemka, które następnie „przemywa” się gorącą wodą. Woda „wypłukuje” cukier z pasemek pokrojonego buraka. Całość procesu nazywamy dyfuzją lub ekstrakcją.

    źródło: Internet: cukier-krolewski.pl

    Sok surowy, czyli sok otrzymany po dyfuzji jest szarą, mętną lub ciemnobrunatną cieczą z zawieszonymi cząstkami miąższu buraka.

    źródło: Internet: nutrivitality.pl

    Otrzymywanie soku polega na ekstrakcji (wydobyciu) cukru z krajanki w proce­sie dyfuzji, czyli wyrównywania stężenia cukru między sokiem komórkowym bura­ków a wodą [...].

    źródło: Internet: notatek.pl/technologie-przemyslowe-przemysl-cukrowniczy

    Zwykle sok po procesie dyfuzji zawiera średnio 14% cukru.

    źródło: Internet: spozywczak.lodz.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. dyfuzja
    dyfuzje
    D. dyfuzji
    dyfuzji
    neut
    dyfuzyj
    char
    C. dyfuzji
    dyfuzjom
    B. dyfuzję
    dyfuzje
    N. dyfuzją
    dyfuzjami
    Ms. dyfuzji
    dyfuzjach
    W. dyfuzjo
    dyfuzje

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. diffusion

    fr. diffusion

    niem. Diffusion

    z łac. diffūsiō 'rozlanie, rozprzestrzenianie'