-
1.a
przest. wino pochodzące z Węgier, produkowane z suszonych winogron -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: wino I
-
Mówiono o podziemnym korytarzu, który miał łączyć oba zamki, a także o naziemnym połączeniu baszt obu zamków podwójnym drutem, za pomocą którego „przepijano do siebie”, posyłając sobie nawzajem kielichy pełne węgrzyna, a może raczej całe flasze owego szlachetnego trunku.
źródło: NKJP: Maria Irena Kwiatkowska, Marek Kwiatkowski, Krzysztof Wesołowski: Znane i nieznane: rezydencje, ludzie, wydarzenia, 2001
Wino było drogie. Beczka węgrzyna kosztowała przeciętnie 100 zł, toteż często dopuszczano się fałszerstw, przyprawiając kiepskie wina tak, by udawały lepsze gatunki.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004
W dawnej Polsce nie było biesiady, nie było uczty bez toastów. Spełniano je winem, małmazją lub węgrzynem.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
Panie Kochanku uraczył gości iście królewską ucztą najbardziej wyszukanych potraw. Nie mówiąc o burgundach i doskonałych starych węgrzynach, z których przy tej niezwykłej okazji opróżniono nieświeskie piwnice.
źródło: NKJP: Sławomir Leśniewski: Sarmacki szpan, Polityka nr 2698, 2009-03-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. węgrzyn
węgrzyny
D. węgrzyna
węgrzynów
C. węgrzynowi
węgrzynom
B. węgrzyna
węgrzyny
N. węgrzynem
węgrzynami
Ms. węgrzynie
węgrzynach
W. węgrzynie
węgrzyny
-
Od: Węgry