miękisz

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. chleba

  • 1.

    miękka część pieczywa lub ciasta
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  miąższ
  • Babcine metody, by przepchnąć ość miękiszem chleba czy ziemniakiem, są dyskusyjne, bo istnieje ryzyko, że ość jeszcze silniej utkwi w przełyku.

    źródło: NKJP: Agnieszka Grzelak: Świętuj zdrowo, świętuj z głową, Gazeta Krakowska, 2006-12-23

    Należy kupować pieczywo dobrej jakości – powinno być ono dobrze wyrośnięte, skórka powinna być przyrumieniona, nie odstająca, a miękisz pulchny i porowaty.

    źródło: NKJP: Tadeusz Kasperczyk, Jan Fenczyn (red.): Podręcznik odnowy psychosomatycznej, 1996

    Mieszanka Extra Babka o smaku Toffi to wysokiej jakości produkt do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych o głębokim i intensywnym aromacie toffi. Delikatny, drobnoporowaty miękisz oraz atrakcyjny smak i wygląd ciasta to tylko niektóre z zalet tej mieszanki.

    źródło: Internet: piogro.pl/dodatki-cukiernicze

    W fabrycznej produkcji do chlebowego ciasta dodaje się substancje poprawiające strukturę miękiszu, nadające plastyczność ciastu, upiększające jego kolor, zwiększające objętość, poprawiające barwę skórki: substancje utleniające, preparaty enzymatyczne, substancje powierzchniowe, zagęstniki.

    źródło: NKJP: Joanna Podgórska: Chleb niepowszedni, Polityka, nr 2397, 2003-04-19

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. miękisz
    miękisze
    D. miękiszu
    miękiszów
    C. miękiszowi
    miękiszom
    B. miękisz
    miękisze
    N. miękiszem
    miękiszami
    Ms. miękiszu
    miękiszach
    W. miękiszu
    miękisze
  • bez ograniczeń + miękisz +
    (CZEGO)
  • Zob. miękki