-
1.
miękka część pieczywa lub ciasta -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: miąższ
-
Babcine metody, by przepchnąć ość miękiszem chleba czy ziemniakiem, są dyskusyjne, bo istnieje ryzyko, że ość jeszcze silniej utkwi w przełyku.
źródło: NKJP: Agnieszka Grzelak: Świętuj zdrowo, świętuj z głową, Gazeta Krakowska, 2006-12-23
Należy kupować pieczywo dobrej jakości – powinno być ono dobrze wyrośnięte, skórka powinna być przyrumieniona, nie odstająca, a miękisz pulchny i porowaty.
źródło: NKJP: Tadeusz Kasperczyk, Jan Fenczyn (red.): Podręcznik odnowy psychosomatycznej, 1996
Mieszanka Extra Babka o smaku Toffi to wysokiej jakości produkt do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych o głębokim i intensywnym aromacie toffi. Delikatny, drobnoporowaty miękisz oraz atrakcyjny smak i wygląd ciasta to tylko niektóre z zalet tej mieszanki.
źródło: Internet: piogro.pl/dodatki-cukiernicze
W fabrycznej produkcji do chlebowego ciasta dodaje się substancje poprawiające strukturę miękiszu, nadające plastyczność ciastu, upiększające jego kolor, zwiększające objętość, poprawiające barwę skórki: substancje utleniające, preparaty enzymatyczne, substancje powierzchniowe, zagęstniki.
źródło: NKJP: Joanna Podgórska: Chleb niepowszedni, Polityka, nr 2397, 2003-04-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. miękisz
miękisze
D. miękiszu
miękiszów
C. miękiszowi
miękiszom
B. miękisz
miękisze
N. miękiszem
miękiszami
Ms. miękiszu
miękiszach
W. miękiszu
miękisze
-
+ miękisz + (CZEGO) -
Zob. miękki