Skórka była twarda, zwęglona; parzyła palce. Ale kiedy ułamałem sobie kawałek, znalazłem wewnątrz gliniasty zakalec, przesiąknięty swędem dymu.
źródło: NKJP: Jan Józef Szczepański: Polska jesień, 1955
By uniknąć zakalca w pieczywie, trzeba bardzo dużą uwagę zwrócić na temperaturę pieczenia. Nie bez znaczenia jest również wymieszanie ciasta. Niekiedy wydaje nam się, że masa jest już gotowa, a potem okazuje się, że na przykład mąką nie została równomiernie rozprowadzona i powstaje zakalec.
źródło: NKJP: Katarzyna Wozińska: Bez zakalca, Polska Głos Wielkopolski, 2004-04-10
[...] pan Tyszowski przynosił z cukierni tort z marcepanowymi kwiatkami na górze i z zakalcem w środku.
źródło: NKJP: Kornel Makuszyński: Szaleństwa Panny Ewy, 1957