-
1.
cecha czegoś, co się łatwo ugina lub ugniata pod naciskiem albo dotknięciem -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
cechy dotykowe -
antonimy: twardość
-
- dusić, gotować do miękkości
-
Odporność na użytkowanie rekreacyjne. W olsach, ze względu na miękkość podłoża – bardzo mała, w łęgach – nieco większa.
źródło: NKJP: Alicja Krzymowska-Kostrowicka: Geoekologia turystyki i wypoczynku, 1997
Gdy jest zeszklona, dodaję grzyby i razem smażę do ich miękkości.
źródło: NKJP: Mariusz Pietrzyk: Sezon na grzyby, Trybuna Śląska, 2002-09-07
Nadaje on włosom połysk i miękkość oraz wpływa na zmiany łojotokowe, łagodząc stany zapalne skóry, usuwając swędzenie i łupież.
źródło: NKJP: Przekrój, nr 771, 1960
Radziłabym skonsultować z okulistą, jakiego rodzaju soczewki nabyć. Są różnej grubości, miękkości, o różnym stopniu uwodnienia.
źródło: NKJP: Małgorzata Lorkowska: O oczach jak marzenie, Gazeta Wyborcza, 1998-03-13
Kasze grubsze, takie jak gryczana, jaglana, pęczak, ryż brązowy lub ryż biały, po opłukaniu zalewamy wrzącą wodą w odpowiedniej proporcji, lekko solimy i ustawiamy na metalowej płytce, regulując gaz do małego płomienia i gotujemy do miękkości.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. miękkość
miękkości
D. miękkości
miękkości
C. miękkości
miękkościom
B. miękkość
miękkości
N. miękkością
miękkościami
Ms. miękkości
miękkościach
W. miękkości
miękkości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. miękki