-
1.a
napój alkoholowy wytwarzany w Japonii ze sfermentowanego ryżu -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: alkohol
-
- japońska sake
- sushi i sake
- czarka sake
- pić sake
-
Najsłynniejszym japońskim alkoholem jest oczywiście sake.
źródło: NKJP: Magdalena Tobik: Sushi: czym to się je?, Gazeta Krakowska, 2004-04-17
Młodzi ludzie urządzają w parkach pikniki, a zauroczeni pięknem krajobrazu śpiewają stare pieśni, jedzą japońskie potrawy i piją sake [...].
źródło: NKJP: Sake odchodzi, Mazowieckie To i Owo, 2004-07-22
Czarki do sake, jak każe zwyczaj, były bardzo płaskie, i choć trzeba było uważać, by nie rozlać trunku, taki kształt naczynia pozwalał delektować się delikatnym i niepowtarzalnym zapachem alkoholu.
źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Wyspy szerszenia, 2008
Dla cudzoziemca kuchnia japońska wydaje się [...] monotonna, ale Japończycy są jej do dziś wierni, choć od czasów okupacji amerykańskiej zasmakowali w sokach, płatkach kukurydzianych i tostach na śniadanie [...], hamburgerach w ciągu dnia i piciu whisky zamiast tradycyjnej sake.
źródło: NKJP: Andrzej Garlicki: Śledź po japońsku, Polityka, 2000-12-02
Ewenementem na skalę Krakowa są typowo japońskie stoły tatami, gdzie w zamkniętych, intymnych pomieszczeniach, siedząc na podłodze jak prawdziwi Japończycy, można zachwycać się smakiem oryginalnego sake lub japońskiej zielonej herbaty.
źródło: NKJP: (MST): Piwo i sushi w Edo, Gazeta Krakowska, 2007-08-31
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sake
sake
D. sake
sake
C. sake
sake
B. sake
sake
N. sake
sake
Ms. sake
sake
W. sake
sake
Inne uwagi
Zwykle lp
-
jap.