-
2.
ciasto, którego jednym ze składników jest miód -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
W kuchni miód niezbędny był do wypieku miodowników i wszelkich odmian pierników, a miody pitne były ulubionym napitkiem nie tylko pana Zagłoby, lecz i wielu pokoleń naszych przodków - aż do czasu upowszechnienia się ziemniaków i pędzonej z nich gorzałki.
źródło: NKJP: G. Czerwińska: Kalendarz polski: O soli, cukrze i miodzie, Tygodnik Ciechanowski, 2002-10-01
Miodownik, jeśli ktoś nie zna, to fantastyczne ciasto z delikatnym aromatem miodu w tle.
źródło: NKJP: Miody i Chrzany „Polski Dziennika Zachodniego”, Dziennik Zachodni, 2010-04-10
Podczas Bożego Narodzenia, na stole nie może zabraknąć piernika sułtańskiego przekładanego grylażem z powidłami, masą czekoladową i orzeszkami oraz miodownika w formie keksa z suszonymi owocami — zapewnia pani Hanna.
źródło: NKJP: Beata Zagrodzka-Blok: Lody na początek, Polska Głos Wielkopolski, 2003-11-03
W ub. roku raczono się oprócz barszczu z uszkami jesiotrem i sumem w galarecie, śledziami w borowikach z miodem i orzechami, pierogami, kutią, kompotem z suszu, miodownikiem.
źródło: NKJP: Do stołu podano, Dziennik Polski, 2001-12-14
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. miodownik
miodowniki
D. miodownika
miodowników
C. miodownikowi
miodownikom
B. miodownik
pot. miodownika
miodowniki
N. miodownikiem
miodownikami
Ms. miodowniku
miodownikach
W. miodowniku
miodowniki
-
Zob. miód