-
4.
kulin. przyrząd kuchenny o formie wygiętych, połączonych ze sobą i przymocowanych do rączki metalowych pręcików, służący do mieszania i ubijania produktów spożywczych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
hiperonimy: trzepaczka
-
- rózga do ubijania
- ubijać rózgą
-
Składniki sosu miksujemy lub ubijamy rózgą [...].
źródło: NKJP: Sylwia Plucińska: Kurczak na szóstkę, Dziennik Zachodni, 2002-03-29
Masło robi się naprawdę bardzo łatwo. Wystarczy [...] śmietana i mikser albo dobra rózga do ubijania.
źródło: Internet: smacznapyza.blogspot.com
Dobrymi narzędziami do przygotowywania sosów są również wszelkiego rodzaju rózgi i ubijaczki – im więcej w nich wrzecion, drutów, rozgałęzień, tym mniej będziemy musieli wykonać ruchów, żeby zemulgować sos.
źródło: Internet: kukbuk.com.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rózga
rózgi
D. rózgi
rózeg
rózg
C. rózdze
rózgom
B. rózgę
rózgi
N. rózgą
rózgami
Ms. rózdze
rózgach
W. rózgo
rózgi
-
psł. *rozga 'pęd, latorośl, młoda gałązka'
Pierwotne znaczenia psł. *rozga 'gałązka odpowiednia do splatania, do przewiązywania, przywiązywania czegoś (Bor.).