rózga

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

4. w kuchni

  • 4.

    kulin.  przyrząd kuchenny o formie wygiętych, połączonych ze sobą i przymocowanych do rączki metalowych pręcików, służący do mieszania i ubijania produktów spożywczych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • hiperonimy:  trzepaczka
    • rózga do ubijania
    • ubijać rózgą
  • Składniki sosu miksujemy lub ubijamy rózgą [...].

    źródło: NKJP: Sylwia Plucińska: Kurczak na szóstkę, Dziennik Zachodni, 2002-03-29

    Masło robi się naprawdę bardzo łatwo. Wystarczy [...] śmietana i mikser albo dobra rózga do ubijania.

    źródło: Internet: smacznapyza.blogspot.com

    Dobrymi narzędziami do przygotowywania sosów są również wszelkiego rodzaju rózgi i ubijaczki – im więcej w nich wrzecion, drutów, rozgałęzień, tym mniej będziemy musieli wykonać ruchów, żeby zemulgować sos.

    źródło: Internet: kukbuk.com.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. rózga
    rózgi
    D. rózgi
    rózeg
    rózg
    C. rózdze
    rózgom
    B. rózgę
    rózgi
    N. rózgą
    rózgami
    Ms. rózdze
    rózgach
    W. rózgo
    rózgi
  • psł. *rozga 'pęd, latorośl, młoda gałązka'

    Pierwotne znaczenia psł. *rozga 'gałązka odpowiednia do splatania, do przewiązywania, przywiązywania czegoś (Bor.).