zołza

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. sos

  • 2.

    śl.  sos do polewania klusek, mięsa lub ryby
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Częstowani są też kluskami okraszonymi mięsną zołzą. Każdy może także spróbować wykuć podkowę lub staropolskim sposobem wymłócić zboże.

    źródło: NKJP: M. Grochowalska: W lutym tłok, w marcu - pustki, Express Ilustrowany, 2002-02-25

    Podstawą niedzielnego śląskiego obiadu były kluski czorne albo biołe, ale wszystkie robione z kartofli. Kluski te podaje się do dzisiaj tradycyjnie z zołzą, czyli sosem i modrą, czyli czerwoną kapustą przyrządzaną na kilka sposobów.

    źródło: NKJP: (xx): Fundament naszego jodła, Dziennik Zachodni, 2007-06-08

    Wieczorek jako pierwszy w Rybniku zaczął produkcję własnego salami. A już jego wyrobu krupnioki zrobiły furorę. Nieraz przy szynku dało się słyszeć: „Dwa za czeski i trzy razy potonkać.” Czyli : dwa krupnioki za 10 groszy i trzy razy zamaczać w zołzie (sosie).

    źródło: NKJP: Michał Palica: Rodzina i dom Wieczorków, Tygodnik Rybnicki, 2008-07-29

    Produkt podaje się w szklanej salaterce. Płaty śledziowe (harynki) zalane sosem (zołza) cebulowym z dodatkiem śmietany i pozostałych przypraw. [...] Określenie dania harynkami w cebulowej zołzie pochodzi od nazwy jednego z produktów używanego do jego wytworzenia, a mianowicie od słowa „harynek”, czyli śledź. Obecnie wyraz „harynek” nie jest już powszechnie używane w gwarze śląskiej [...].

    źródło: Lista produktów tradycyjnych, woj. opolskie (www.minrol.gov.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. zołza
    zołzy
    D. zołzy
    zołz
    C. zołzie
    zołzom
    B. zołzę
    zołzy
    N. zołzą
    zołzami
    Ms. zołzie
    zołzach
    W. zołzo
    zołzy
  • niem. Soße (Sauce)