-
1.b
jadalna, gruba, kolista łodyga kalarepy - rośliny -
Lp używana często w znaczeniu lm.
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: kalarepka
-
- obrać kalarepę
-
W średniej gęstości wywarze z jarzyn, kalarepy i słodkiej kapusty pływały kawałki podwędzanej wołowiny, gładkie kluski kładzione oraz grule.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 17/1999
Przygotowanie: kalarepę obierz, pokrój w cienkie słupki, seler naciowy obierz z zewnętrznej skóry, ponieważ jest włóknista, koperek drobno posiekaj.
źródło: NKJP: (XX): Przyrządź z nami pyszne surówki, Dziennik Bałtycki, 2006-11-24
Paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cieniutkie paseczki. Obraną kalarepę zetrzeć na grubej tarce.
źródło: NKJP: Internet
Niektórzy mogą pochwalić się np. rekordowymi truskawkami albo kalarepami, jak Ryszard Heretyk, któremu udało się wyhodować kilka kalarep ważących dużo ponad 5 kilogramów.
źródło: NKJP: (mst): Ogrody pasji, Gazeta Krakowska, 2004-09-06
Moje dzieci lubią chrupać kalarepę, ale kupienie kilku sztuk to spory wydatek. Drogie są też młoda kapusta, ogórki, papryka i marchew.
źródło: NKJP: (mbog): Susza niszczy warzywa, Dziennik Łódzki, 2005-07-12
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kalarepa
kalarepy
D. kalarepy
kalarep
C. kalarepie
kalarepom
B. kalarepę
kalarepy
N. kalarepą
kalarepami
Ms. kalarepie
kalarepach
W. kalarepo
kalarepy
-
wł. dial. caulo rapa, wł. cavolo rapa, dosł. 'kapusta rzepa'.