-
1.a
kulin. gęsta zupa, tradycyjnie przyrządzana z kapusty, ziemniaków i boczku z dodatkiem kminku, wywodząca się z polskiej kuchni regionalnej -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
Parzybroda ma w kuchni wiejskiej długą tradycję.
źródło: NKJP: Jolanta Antecka: W wiejskiej kuchni, Dziennik Polski, 2006-01-07
Parzybroda jest znana również w łowickim, w świętokrzyskim, lubelskim.
źródło: NKJP: Internet
Była świetną kucharką. Potrawy takie jak zalewajka, parzybroda czy groch z kapustą nie będą mi już nigdzie tak smakować, jak te podane u siostry.
źródło: NKJP: Wiesław Kępiński: Sześćdziesiąty pierwszy, 2006
Parzybrodą z krokietami i grzybami Koło Gospodyń Wiejskich zawojowało jury i publiczność II edycji kulinarnego konkursu „Wolborski saganek”.
źródło: NKJP: (kw): Z gmin powiatu, Dziennik Łódzki, 2007-05-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. parzybroda
parzybrody
D. parzybrody
parzybród
C. parzybrodzie
parzybrodom
B. parzybrodę
parzybrody
N. parzybrodą
parzybrodami
Ms. parzybrodzie
parzybrodach
W. parzybrodo
parzybrody
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. parzyć i broda