-
1.a
spoż. mięso z kością pochodzące z goleni cielęcej, jagnięcej lub innej -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- gicz cielęca, jagnięca, wieprzowa
-
Gicz pokroić w poprzeczne plastry ok. 4 cm grubości. Posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć w maśle na złoto.
źródło: NKJP: Siła dobrego, Polityka, 2005-11-19
Na jednej z tych stacyjek w otoczeniu domków z gliny kupili od starego Kirgiza gicz wielbłądzią, połeć suszonego mięsa. Darło się je jak szczapę i żuło długo i mozolnie.
źródło: NKJP: Jerzy Krzysztoń: Wielbłąd na stepie, 1978
Gicz jagnięcą peklujemy z jarzynami, ziołami i czerwonym winem przez 24 godziny, następnie gicz obsmażamy na oliwie, dodając zioła, jarzyny, zalewając winem i wywarem.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Zakopiańska wykwintność, Gazeta Poznańska, 2006-02-17
Pręgę z giczy cielęcej opłukać, osuszyć w ściereczce i ułożyć na desce.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Uwodzą mnie ziemniaczki, Trybuna Śląska, 2002-05-02
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gicz
gicze
D. giczy
giczy
C. giczy
giczom
B. gicz
gicze
N. giczą
giczami
Ms. giczy
giczach
W. giczy
gicze
-
Od: dial. giczel 'goleń, łydka', co prawdopodobnie od *kiczel < psł. *kyčělь.