gicz

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a mięso

  • 1.a

    spoż.  mięso z kością pochodzące z goleni cielęcej, jagnięcej lub innej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mięso
    • gicz cielęca, jagnięca, wieprzowa
  • Gicz pokroić w poprzeczne plastry ok. 4 cm grubości. Posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć w maśle na złoto.

    źródło: NKJP: Siła dobrego, Polityka, 2005-11-19

    Na jednej z tych stacyjek w otoczeniu domków z gliny kupili od starego Kirgiza gicz wielbłądzią, połeć suszonego mięsa. Darło się je jak szczapę i żuło długo i mozolnie.

    źródło: NKJP: Jerzy Krzysztoń: Wielbłąd na stepie, 1978

    Gicz jagnięcą peklujemy z jarzynami, ziołami i czerwonym winem przez 24 godziny, następnie gicz obsmażamy na oliwie, dodając zioła, jarzyny, zalewając winem i wywarem.

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Zakopiańska wykwintność, Gazeta Poznańska, 2006-02-17

    Pręgę z giczy cielęcej opłukać, osuszyć w ściereczce i ułożyć na desce.

    źródło: NKJP: Maria Janicka: Uwodzą mnie ziemniaczki, Trybuna Śląska, 2002-05-02

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. gicz
    gicze
    D. giczy
    giczy
    C. giczy
    giczom
    B. gicz
    gicze
    N. giczą
    giczami
    Ms. giczy
    giczach
    W. giczy
    gicze
  • Od: dial. giczel 'goleń, łydka', co prawdopodobnie od *kiczel < psł. *kyčělь.