-
1.
kulin. potrawa z ziemniaków, wędliny, cebuli, kapusty i innych jarzyn oraz przypraw, przygotowywana w ognisku lub nad nim w dużym, żeliwnym garze -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- piec, przygotowywać prażonkę
-
Przepis na prażonki jest prosty: 4 kg ziemniaków, 70 dkg boczku, 0,5 kg kiełbasy i obowiązkowo grubo pokrojona cebula, wszystko przykryte liściem kapusty.
źródło: NKJP: Iwona Kuźnik: Przy kotle, Dziennik Zachodni, 2003-10-03
Do przyrządzenia prażonki potrzebny jest spory garnek żeliwny (5 I), emaliowany (emalia nie może mieć odprysków!)
źródło: NKJP: Wariacje campingowe (1), Ty i Ja, nr 7 (111), 1969
[...] są tu stare osiedla patronackie, gdzie na podwórkach przy prażonkach, lokalnym daniu, latem kwitnie życie sąsiedzkie.
źródło: KWJP: Olga Drenda: Zagłębie na jałowym biegu, Tygodnik Powszechny, 2018-12-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. prażonka
prażonki
D. prażonki
prażonek
C. prażonce
prażonkom
B. prażonkę
prażonki
N. prażonką
prażonkami
Ms. prażonce
prażonkach
W. prażonko
prażonki
-