risotto

rzadziej ryżotto

  • potrawa z ryżu, mięsa i warzyw, z dodatkiem parmezanu, doprawiana cebulą i czosnkiem, jak również winem, smażona i gotowana w rosole
    • rzadziej ryżotto
  • [rizotto]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
    • włoskie; grzybowe, szafranowe risotto
    • przygotować, ugotować; lubić; zamówić risotto
  • Zawsze przygotowuję kilka dań: obowiązkowo zupę, codziennie inną [...] a na drugie jest do wyboru: bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, brizol, filet z kurczaka, kotlet schabowy, gołąbki, risotto, a w piątki ryba, najczęściej panga, bo wszyscy ją lubią.

    źródło: NKJP: Jolanta Ciosek: Pani Zosia, Dziennik Polski, 2006-07-29

    [...] paelle przyrządza się na wiele sposobów. W każdej jednak musi znaleźć się ryż, bo ryż - podobnie jak we włoskim risotcie - stanowi podstawę.

    źródło: NKJP: Jeszcze o ryżu, Dziennik Polski, 2004-03-27

    Dania podawane pod tą nazwą w większości polskich restauracji nie mają z risottem wiele wspólnego.

    źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski, czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06

    Z ryżu można przyrządzić wiele wspaniałych dań, m.in.: sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki oraz desery.

    źródło: NKJP: (ZET): Dar boga, Dziennik Zachodni, 2003-10-09

    Bazą ryżotto jest ekspandowany ryż o puszystej konsystencji i aksamitnej strukturze. W skład dania wchodzą również suszone warzywa,

    źródło: Internet: cosdlazdrowia.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. risotto
    risotta
    D. risotta
    risott
    C. risottu
    risottom
    B. risotto
    risotta
    N. risottem
    risottami
    Ms. risotcie
    risottach
    W. risotto
    risotta

    Inne uwagi

    Używane także jako nieodmienne

  • wł. risotto

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 15.01.2024