risotto

  • włoska potrawa z ryżu, mięsa i warzyw, z dodatkiem parmezanu, doprawiana cebulą i czosnkiem, jak również winem, smażona i gotowana w rosole
  • Ms. lp wymawiany: [risotcie] lub pot. [rizoćcie].

  • [rizotto]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  danie
    potrawa
    • włoskie; grzybowe, szafranowe risotto
    • przygotować, ugotować; lubić; zamówić risotto
  • Zawsze przygotowuję kilka dań: obowiązkowo zupę, codziennie inną - ten zwyczaj wprowadził pan Kutz - a na drugie jest do wyboru: bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, brizol, filet z kurczaka, kotlet schabowy, gołąbki, risotto, a w piątki ryba, najczęściej panga, bo wszyscy ją lubią.

    źródło: NKJP: Jolanta Ciosek: Pani Zosia, Dziennik Polski, 2006-07-29

    [...] paelle przyrządza się na wiele sposobów. W każdej jednak musi znaleźć się ryż, bo ryż - podobnie jak we włoskim risotcie - stanowi podstawę.

    źródło: NKJP: Jeszcze o ryżu, Dziennik Polski, 2004-03-27

    Dania podawane pod tą nazwą w większości polskich restauracji nie mają z risottem wiele wspólnego.

    źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski, czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06

    W Szpitalu Miejskim im. L. Rydygiera w Katowicach na obiad proponowano zupę ogórkową lub ziemniaczaną, risotto z boczkiem i sosem pomidorowym, kompot.

    źródło: NKJP: Grażyna Kuźnik: Komu służy post?, Dziennik Zachodni, 2002-01-18

    Z ryżu można przyrządzić wiele wspaniałych dań, m.in.: sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki oraz desery.

    źródło: NKJP: (ZET): Dar boga, Dziennik Zachodni, 2003-10-09

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. risotto
    risotta
    D. risotta
    risott
    C. risottu
    risottom
    B. risotto
    risotta
    N. risottem
    risottami
    Ms. risotcie
    risottach
    W. risotto
    risotta

  • wł. risotto

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 17.06.2016