risotto
rzadziej ryżotto
-
potrawa z ryżu, mięsa i warzyw, z dodatkiem parmezanu, doprawiana cebulą i czosnkiem, jak również winem, smażona i gotowana w rosole
-
- rzadziej ryżotto
-
[rizotto]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- włoskie; grzybowe, szafranowe risotto
- przygotować, ugotować; lubić; zamówić risotto
-
Zawsze przygotowuję kilka dań: obowiązkowo zupę, codziennie inną [...] a na drugie jest do wyboru: bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, brizol, filet z kurczaka, kotlet schabowy, gołąbki, risotto, a w piątki ryba, najczęściej panga, bo wszyscy ją lubią.
źródło: NKJP: Jolanta Ciosek: Pani Zosia, Dziennik Polski, 2006-07-29
[...] paelle przyrządza się na wiele sposobów. W każdej jednak musi znaleźć się ryż, bo ryż - podobnie jak we włoskim risotcie - stanowi podstawę.
źródło: NKJP: Jeszcze o ryżu, Dziennik Polski, 2004-03-27
Dania podawane pod tą nazwą w większości polskich restauracji nie mają z risottem wiele wspólnego.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski, czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06
Z ryżu można przyrządzić wiele wspaniałych dań, m.in.: sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki oraz desery.
źródło: NKJP: (ZET): Dar boga, Dziennik Zachodni, 2003-10-09
Bazą ryżotto jest ekspandowany ryż o puszystej konsystencji i aksamitnej strukturze. W skład dania wchodzą również suszone warzywa,
źródło: Internet: cosdlazdrowia.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. risotto
risotta
D. risotta
risott
C. risottu
risottom
B. risotto
risotta
N. risottem
risottami
Ms. risotcie
risottach
W. risotto
risotta
Inne uwagi
Używane także jako nieodmienne
-
wł. risotto