-
1.a
pot. zupa pomidorowa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
Pamięta jedynie, że w jej rodzinnym domu od pokoleń serwowano w niedzielę nie rosół, nie żurek, ale pomidorówkę. I to gęstą, z warzywami, ryżem i koniecznie kwaśną śmietaną.
źródło: NKJP: Ten smak, ten aromat, Dziennik Polski, 2001-03-02
Dużej klasy jest też zupa pomidorowa po toskańsku (9,50 zł), na pomidorach chyba puszkowych (czyli prawidłowo), ze świeżą bazylią i pokrojoną w drobną kosteczkę cukinią. Nie wiem, czy jadłem w restauracji lepszą pomidorówkę!
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Morskie anioły na podniebieniu melomana, Gazeta Wyborcza, 1997-04-04
Pomidorówka podana z ryżem jest też idealna na niedzielny obiad, przy czym ryż polecam ugotować osobno, bo „czysta” zupa lepiej przechowuje się w lodówce.
źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Zupa ze świeżych pomidorów, Gazeta Krakowska, 2007-08-11
Hassan tłumaczy, że dzieci nie zjadłyby ziemniaków. Zasmakowały im jednak polska pomidorówka i zupa fasolowa. Zajadały się też truskawkami i jabłkami.
źródło: NKJP: Gabriela Lorek: Zabrać góry na pamiątkę, Dziennik Zachodni, 2004-07-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pomidorówka
pomidorówki
D. pomidorówki
pomidorówek
C. pomidorówce
pomidorówkom
B. pomidorówkę
pomidorówki
N. pomidorówką
pomidorówkami
Ms. pomidorówce
pomidorówkach
W. pomidorówko
pomidorówki
Inne uwagi
Zwykle lp