-
1.
biochem. substancja białkowa występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, jęczmienia, mogąca wywoływać alergie u dzieci -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
przyczyny, objawy i skutki chorób
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: białko
-
- zawartość glutenu
- zawierać gluten
-
Pszenica jara gromadzi w ziarnie więcej białka i glutenu niż odmiany ozime. Popularność tych upraw wzrasta systematycznie w ostatnich latach.
źródło: NKJP: Kazimierz Netka: Grupy producentów, Dziennik Powiatu Bytowskiego, 1999-03-19
Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.
źródło: NKJP: Luiza Buras: Bogaty wybór kasz dla zdrowia i urody, Gazeta Pomorska, 2010-01-30
Zboże to, które człowiek uszlachetnił dla celów piekarniczych poprzez podniesienie w nim zawartości lektyny zwanej glutenem (glue w języku angielskim oznacza klej, kleić, zlepiać), wyrządza wiele złego powodując powstawanie celiakii, enteropatii glutenozależnych, alergii, schizofrenii.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001
Dieta bezglutenowa jest podstawowym lekiem w celiakii, w której pod wpływem spożywanego glutenu dochodzi do uszkodzenia enterocytów i kosmków jelita cienkiego, a w efekcie do przewlekłej biegunki typu tłuszczowego.
źródło: NKJP: Danuta Rogowska: O dietach na różne okazje, Gazeta Wrocławska, 2002-09-30
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gluten
gluteny
D. glutenu
glutenów
C. glutenowi
glutenom
B. gluten
gluteny
N. glutenem
glutenami
Ms. glutenie
glutenach
W. glutenie
gluteny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang.
fr.
niem.
z łac. glūten 'klej'