glutenowy
Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje
-
1.
biochem. zawierający gluten - substancję białkową -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
przyczyny, objawy i skutki chorób
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- białka glutenowe
-
Aby otrzymać miarodajny wynik pacjent musi być na diecie glutenowej - brak tego białka roślinnego w diecie mógłby sfałszować wynik badania.
źródło: NKJP: Iwona Poniewierska: Wrażliwi na gluten, Dziennik Polski, 2005-11-03
Chlebek jest bielszy niż glutenowy i najsmaczniejszy pierwszego dnia po upieczeniu, więc dobrze jest go pokroić i zamrozić.
źródło: NKJP: Internet
Białka gliadynowe są ważnymi składnikami różnych środków spożywczych wytwarzanych z ziarna pszenicy a w konsekwencji odgrywają istotną rolę w żywieniu człowieka. Jednakże w przypadku osób z nietolerancją glutenową są one czynnikiem odpowiedzialnym za różne formy alergii pokarmowych, natomiast dla chorych na celiakię substancją toksyczną.
źródło: NKJP: Jacek Waga, Jerzy Ziętarski: Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii, Rośliny Oleiste, 2007-04-01
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. glutenowy
glutenowy
glutenowy
glutenowe
glutenowa
D. glutenowego
glutenowego
glutenowego
glutenowego
glutenowej
C. glutenowemu
glutenowemu
glutenowemu
glutenowemu
glutenowej
B. glutenowego
glutenowego
glutenowy
glutenowe
glutenową
N. glutenowym
glutenowym
glutenowym
glutenowym
glutenową
Ms. glutenowym
glutenowym
glutenowym
glutenowym
glutenowej
W. glutenowy
glutenowy
glutenowy
glutenowe
glutenowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. glutenowi
glutenowi
glutenowe
glutenowe
D. glutenowych
glutenowych
glutenowych
glutenowych
C. glutenowym
glutenowym
glutenowym
glutenowym
B. glutenowych
glutenowych
glutenowych
glutenowe
N. glutenowymi
glutenowymi
glutenowymi
glutenowymi
Ms. glutenowych
glutenowych
glutenowych
glutenowych
W. glutenowi
glutenowi
glutenowe
glutenowe
-
Zob. gluten