glutenowy

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. związany z glutenem - substanc...

  • 1.

    biochem.  zawierający gluten - substancję białkową
  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Choroby i ich leczenie

    przyczyny, objawy i skutki chorób


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • białka glutenowe
  • Aby otrzymać miarodajny wynik pacjent musi być na diecie glutenowej - brak tego białka roślinnego w diecie mógłby sfałszować wynik badania.

    źródło: NKJP: Iwona Poniewierska: Wrażliwi na gluten, Dziennik Polski, 2005-11-03

    Chlebek jest bielszy niż glutenowy i najsmaczniejszy pierwszego dnia po upieczeniu, więc dobrze jest go pokroić i zamrozić.

    źródło: NKJP: Internet

    Białka gliadynowe są ważnymi składnikami różnych środków spożywczych wytwarzanych z ziarna pszenicy a w konsekwencji odgrywają istotną rolę w żywieniu człowieka. Jednakże w przypadku osób z nietolerancją glutenową są one czynnikiem odpowiedzialnym za różne formy alergii pokarmowych, natomiast dla chorych na celiakię substancją toksyczną.

    źródło: NKJP: Jacek Waga, Jerzy Ziętarski: Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii, Rośliny Oleiste, 2007-04-01

  • część mowy: przymiotnik


    Stopień równy

    liczba pojedyncza
    m1 m2 m3 n1, n2 ż
    M. glutenowy
    glutenowy
    glutenowy
    glutenowe
    glutenowa
    D. glutenowego
    glutenowego
    glutenowego
    glutenowego
    glutenowej
    C. glutenowemu
    glutenowemu
    glutenowemu
    glutenowemu
    glutenowej
    B. glutenowego
    glutenowego
    glutenowy
    glutenowe
    glutenową
    N. glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    glutenową
    Ms. glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    glutenowej
    W. glutenowy
    glutenowy
    glutenowy
    glutenowe
    glutenowa
    liczba mnoga
    p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
    M. glutenowi
    glutenowi
    glutenowe
    glutenowe
    D. glutenowych
    glutenowych
    glutenowych
    glutenowych
    C. glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    glutenowym
    B. glutenowych
    glutenowych
    glutenowych
    glutenowe
    N. glutenowymi
    glutenowymi
    glutenowymi
    glutenowymi
    Ms. glutenowych
    glutenowych
    glutenowych
    glutenowych
    W. glutenowi
    glutenowi
    glutenowe
    glutenowe
  • Zob.  gluten