-
1.
praca polegająca na organizowaniu działalności restauracji - lokali gastronomicznych -
[restau̯-ratorstwo]
-
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Biznes
handel i usługi
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
- restauratorstwo i hotelarstwo
-
Gala” miała wyłączność na fotoreportaż ze ślubu, wesele przeszło do legendy stołecznego restauratorstwa, bukiet panny młodej złapała najniższa druhna [...].
źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Balzakiana, 2008
Mamy szansę brać udział w konkursach na najlepszą potrawę włoską lub francuską, jak również współpracować z Don Corleone, który zaczął się trudnić restauratorstwem.
źródło: NKJP: (MSZ): Kulinarne imperium, Gazeta Krakowska, 2003-07-12
W ramach projektu wypracowano model szkoleniowy dla zawodu kelner. [...] Tematyka zajęć grupy początkującej obejmuje m.in. przygotowanie sprzętu w restauracji, serwowanie dań według norm obowiązujących w restauratorstwie, organizację serwisu, przyjmowanie zamówienia oraz profesjonalną obsługę klienta.
źródło: Internet: kiw-pokl.org.pl/index.php?
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. restauratorstwo
restauratorstwa
D. restauratorstwa
restauratorstw
C. restauratorstwu
restauratorstwom
B. restauratorstwo
restauratorstwa
N. restauratorstwem
restauratorstwami
Ms. restauratorstwie
restauratorstwach
W. restauratorstwo
restauratorstwa
-
Od: restauracja (lokal)