-
1.
kulin. popularna w krajach Europy Południowo-Wschodniej potrawa z kaszy kukurydzianej ugotowanej tak gęsto, że można ją kroić -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- jeść mamałygę
-
Było ubogo, więc na stołach królowała mamałyga, prosta potrawa z kaszy kukurydzianej.
źródło: NKJP: Konrad Przezdzięk: Wyśpiewała nagrodę Basztę, Gazeta Wrocławska, 2001-06-29
- Siadaj - przywołał mnie do przytomności ojciec. - Jedz mamałygę z szacunkiem i z wdzięcznością. To jest słońce i złoto naszej czarnej ziemi besarabskiej.
źródło: NKJP: Wojciech Śmieja: Mołdawia. Przewodnik turystyczny, 2007
Pamiętam smak kaszy gryczanej i mamałygi, którymi mnie podkarmiali, lipową łyżkę, chowaną w szmatce za cholewą.
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Za kurtyną mroku. Zabawa w chowanego, 1995
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mamałyga
mamałygi
D. mamałygi
mamałyg
C. mamałydze
mamałygom
B. mamałygę
mamałygi
N. mamałygą
mamałygami
Ms. mamałydze
mamałygach
W. mamałygo
mamałygi
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ukr. mamalýga
z rum. mămăligă 'kasza kukurydziana'