-
1.b
mięso młodego, wykastrowanego koguta -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
ptaki
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
zwierzęta domowe i hodowlane -
hiperonimy: potrawa
-
- pieczone kapłony; kapłony nadziewane czymś
- kapłon i cielęcina; kapłony i gęsi; kapłony i koguty; kapłony i pulardy
- udko kapłona
-
Weź tłustego kapłona i gotuj w całości w wodzie z pietruszką i solą [...] Gdy kapłon będzie gotowy, zrób grzankę z białego chleba z cukrem i cynamonem i połóż w naczyniu pod kapłonem. Dodaj goździki i cynamon, a migdały ugotowane w winie wylej na to i zanieś do stołu.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Inny szlachcic potrafił za jednym zamachem spożyć: kapłona, gęś, pieczeń, indyka, wypić pół garnca miodu i wina.
źródło: NKJP: (X): Książki, Dziennik Polski, 1998-09-15
[...] W Piwnicy Pijarów mistrz delektował się pieczonym kapłonem.
źródło: NKJP: (JP): Mozart kulinarny, Gazeta Poznańska, 2006-03-27
I co byś chciał, kartofle z żurem jeść na takim stole? A oni kapłony jedli. Wiesz, co to są kapłony? Koguty bez jaj.
źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Kamień na kamieniu, 2008
Cuchnące korytarze wypełnił smakowity zapach pieczonych kapłonów, a mistrzowi ślina napłynęła do ust.
źródło: NKJP: Iwona Surmik: Ostatni smok, 2005
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kapłon
kapłony
D. kapłona
kapłonów
C. kapłonowi
kapłonom
B. kapłona
kapłony
N. kapłonem
kapłonami
Ms. kapłonie
kapłonach
W. kapłonie
kapłony
-
śr.-w.-niem. *kappūn
z łac. cāpō, cāpōnis