-
2.
zupa przygotowywana z wody i pokrojonego w kostkę chleba, często z dodatkiem skwarków, warzyw i przypraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Często zamiast zalewajki na śniadanie gotowano kapłonek, czyli wodziankę.
źródło: Internet: smaki-i-smaczki.pl
Chleb używany do kapłonka powinien być czerstwy, żytni, z dobrze wypieczoną skórką – wtedy zupa posiada charakterystyczny dla tej potrawy aromat [...].
źródło: Internet: minrol.gov.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kapłonek
kapłonki
D. kapłonka
kapłonków
C. kapłonkowi
kapłonkom
B. kapłonka
kapłonek
kapłonki
N. kapłonkiem
kapłonkami
Ms. kapłonku
kapłonkach
W. kapłonku
kapłonki
-
Zob. kapłon