-
1.b
mięso karasia - ryby -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- karasie w śmietanie
-
Można tu zjeść pierwszorzędne ryby i to stosunkowo niedrogo. Wybór jest ogromny: lin, karaś, sandacz, sum, pstrąg, karp, węgorz, szczupak.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-07-17
Ostatnio powolutku zyskują popularność inne gatunki ryb, które mogą być atrakcją wigilijnego stołu. Znajdziemy więc szczupaka, jazia, karasia oraz amura.
źródło: NKJP: (bog): Bez karpia ani rusz, Dziennik Łódzki, 2002-12-20
Po wierzchu trzeba obsypać bułką tartą, położyć kilka kawałeczków świeżego masła i wstawić na ruszt do bardzo gorącego pieca, aby się z wierzchu rumiana skorupka zapiekła. To jest najsmaczniejszy sposób przyrządzenia karasia.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Nie tylko z patelni, Dziennik Polski, 2008-02-09
Za dawane panu baronowi obietnice trzy dni piłeś i żarłeś. Najlepsze wina z piwniczki, pawie pieczone, sarninę, pasztety, karasie w śmietanie.
źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki, 1997
Na kilogram przygotowanych do smażenia karasi potrzebujemy pół kilograma świeżych grzybów, najlepiej niedużych maślaczków [...].
źródło: NKJP: Ewa Ćwikła: Wędkarskie opowieści Stynki, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karaś
karasie
D. karasia
karasi
C. karasiowi
karasiom
B. karasia
karasie
N. karasiem
karasiami
Ms. karasiu
karasiach
W. karasiu
karasie
-
psł. *karasь