karaś

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.b mięso

  • 1.b

    mięso karasia - ryby
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • karasie w śmietanie
  • Można tu zjeść pierwszorzędne ryby i to stosunkowo niedrogo. Wybór jest ogromny: lin, karaś, sandacz, sum, pstrąg, karp, węgorz, szczupak.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-07-17

    Ostatnio powolutku zyskują popularność inne gatunki ryb, które mogą być atrakcją wigilijnego stołu. Znajdziemy więc szczupaka, jazia, karasia oraz amura.

    źródło: NKJP: (bog): Bez karpia ani rusz, Dziennik Łódzki, 2002-12-20

    Po wierzchu trzeba obsypać bułką tartą, położyć kilka kawałeczków świeżego masła i wstawić na ruszt do bardzo gorącego pieca, aby się z wierzchu rumiana skorupka zapiekła. To jest najsmaczniejszy sposób przyrządzenia karasia.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Nie tylko z patelni, Dziennik Polski, 2008-02-09

    Za dawane panu baronowi obietnice trzy dni piłeś i żarłeś. Najlepsze wina z piwniczki, pawie pieczone, sarninę, pasztety, karasie w śmietanie.

    źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki, 1997

    Na kilogram przygotowanych do smażenia karasi potrzebujemy pół kilograma świeżych grzybów, najlepiej niedużych maślaczków [...].

    źródło: NKJP: Ewa Ćwikła: Wędkarskie opowieści Stynki, 2008

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. karaś
    karasie
    D. karasia
    karasi
    C. karasiowi
    karasiom
    B. karasia
    karasie
    N. karasiem
    karasiami
    Ms. karasiu
    karasiach
    W. karasiu
    karasie
  • psł. *karasь