bot.roślina krzewiasta o wysokości do 90 cm, mająca drobne, różowe kwiaty, kwitnąca od lipca do sierpnia, używana w ziołolecznictwie i w kuchni jako przyprawa; Mentha piperita L.
Bujnie rosnąca wieloletnia mięta wyrasta na wysokość 50 cm. Lubi nasłonecznione stanowiska i obfite podlewanie. Mięta pieprzowa ma przyjemny, odświeżający zapach i charakterystyczny chłodzący smak.
źródło: NKJP: karo: Niezłe z nich ziółka, Trybuna Śląska, 2004-05-12
Mięta pieprzowa ma czterokanciastą łodygę z purpurowo-zielonymi liśćmi na krzyż naprzeciwległymi, jajowatymi z brzegami piłkowanymi. Kwiaty w niby okółkach tworzą na szczycie kłosy.
źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Mięta pieprzowa, Gazeta Krakowska, 2004-04-27
Przetrwać może on w glebie na grzybach [...], wielu roślinach uprawnych i chwastach. Do grupy szczególnie dobrych żywicieli zaliczane są: koniczyna, mięta pieprzowa, mniszek lekarski i szczaw polny ([...]).
źródło: NKJP: Reakcja wybranych genotypów ziemniaka na porażenie przez niszczyka ziemniaczaka (ditylenhus destructor thorne), Ziemniak Polski nr 4, 2007
W doniczkach ustawionych na balkonach czy okiennych parapetach można uprawiać wiele ziół, m.in. bardzo często uprawia się miętę pieprzową (łac. Mentha piperita). Miętę można sadzić zarówno w skrzynkach balkonowych, wiszących pojemnikach, jak i rozmaitych doniczkach wolnostojących.