zioło sporządzone z ususzonych, odpowiednio spreparowanych liści mięty pieprzowej - rośliny, mające zastosowanie w lecznictwie i w przemyśle spożywczym
W niektórych krajach dodaje się do herbaty przyprawy korzenne, jak anyż, kardamon, cynamon czy nawet pieprz i zioła, np. miętę pieprzową. W ten sposób uzyskuje się napój o zmienionych walorach smakowych, daleko odbiegających od prawdziwego smaku herbaty, może to jednak być ciekawym urozmaiceniem.
źródło: NKJP: Anna Ładniak: Herbata Przewodnik, 2007
Ktoś zapukał do drzwi. Żyrardynka nie zwróciła uwagi. Ścinały się żółtka i białka, pachniało cebulą i miętą pieprzową, skwierczała jajeczna masa.
źródło: NKJP: Mariusz Sieniewicz: Rebelia, 2007
W przypadku przeziębienia pomogą olejki eukaliptusowy, lawendowy, z mięty pieprzowej, rozmarynowy i goździkowy. Na bezsenność specjaliści doradzają olejki lawendowy, jałowcowy, pomarańczowy i tymiankowy.
źródło: NKJP: Marta Ciemnoczołowska: Aromaterapia Olejek na cellulitis Leczenie zapachem, Polska Głos Wielkopolski, 2006-09-13
W zestawie, który doskonale nadaje się na świąteczny upominek są herbaty czarne (English Breakfast i Ceylon Supreme), czarne aromatyzowane (Earl Grey, Mango), zielona Sencha oraz mięta pieprzowa, która złagodzi efekty świątecznego obżarstwa.
źródło: NKJP: Nowości handlowe, Dziennik Polski, 2006-04-06