-
2.
kulin. gładka i lśniąca, słodka masa z dodatkiem tłuszczu, którą w celach ozdobnych pokrywa się wyroby cukiernicze -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Wypieki będą pokryte pomadą cukrową z kandyzowaną skórką pomarańczową albo w polewie czekoladowej.
źródło: NKJP: (kup): Pięć milionów pączków, Dziennik Łódzki, 2005-02-02
Pomadą polewać pączki i ciasta. Używać jak lukru. [...] Jeśli pomada jest zbyt gęsta, dodać kilka kropli przegotowanej wody.
źródło: Internet: mojepasjekrakow.blogspot.com
Podczas przechowywania pomady często obsychają. Aby temu zapobiec, należy skropić ich powierzchnię wodą i szczelnie przykryć.
źródło: Internet: przeslijprzepis.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pomada
pomady
D. pomady
pomad
C. pomadzie
pomadom
B. pomadę
pomady
N. pomadą
pomadami
Ms. pomadzie
pomadach
W. pomado
pomady
-
fr. pommade