kandyz

  • spoż.  cukier w formie bardzo dużych kryształów
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • synonimy:  cukier lodowy
    hiperonimy:  cukier
    • kryształy kandyzu
  • Polacy niewiele wiedzą o innych rodzajach cukru, które nieśmiało pojawiają się na półkach sklepowych. A dziś możemy na przykład bez trudu kupić cukier trzcinowy albo kandyz.

    źródło: NKJP: (P.): Nowości handlowe, Dziennik Polski, 2005-04-14

    Najpierw w tym procesie otrzymuje się białe kryształy kandyzu, które powstają przez powiększenie pierwotnych kryształów cukru w monokryształy sacharozy. Taki cukier wygląda jak małe kawałki lodu i sprzedaje się go właśnie pod nazwą „cukier lodowy”.

    źródło: NKJP: (karo): Od bursztynowego po brązowy, Dziennik Zachodni, 2005-08-18

    Rum z kandyzem: do szklanego, dającego się szczelnie zamknąć naczynia należy wlać rum, wsypać 300 g cukru kandyzu bursztynowego i odstawić na 5-6 tygodni.

    źródło: Internet: cooks.pl

    [...] Przekazał wielkanocne pozdrowienia od oficerów rosyjskich i jednocześnie blaszane pudełko, w którym leżały papierosy, kiełbasa, kandyzy i kawałki babki.

    źródło: NKJP: Agnieszka Nigbor: Wielkanoc w okopach, Gazeta Krakowska, 2005-03-22

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kandyz
    kandyzy
    D. kandyzu
    kandyzów
    C. kandyzowi
    kandyzom
    B. kandyz
    kandyzy
    N. kandyzem
    kandyzami
    Ms. kandyzie
    kandyzach
    W. kandyzie
    kandyzy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. candi 'skrystalizowany, kandyzowany'

CHRONOLOGIZACJA:
1902, SJPWar
Data ostatniej modyfikacji: 07.02.2017