kandyz
-
spoż. cukier w formie bardzo dużych kryształów
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
synonimy: cukier lodowy
hiperonimy: cukier
-
- kryształy kandyzu
-
Polacy niewiele wiedzą o innych rodzajach cukru, które nieśmiało pojawiają się na półkach sklepowych. A dziś możemy na przykład bez trudu kupić cukier trzcinowy albo kandyz.
źródło: NKJP: (P.): Nowości handlowe, Dziennik Polski, 2005-04-14
Najpierw w tym procesie otrzymuje się białe kryształy kandyzu, które powstają przez powiększenie pierwotnych kryształów cukru w monokryształy sacharozy. Taki cukier wygląda jak małe kawałki lodu i sprzedaje się go właśnie pod nazwą „cukier lodowy”.
źródło: NKJP: (karo): Od bursztynowego po brązowy, Dziennik Zachodni, 2005-08-18
Rum z kandyzem: do szklanego, dającego się szczelnie zamknąć naczynia należy wlać rum, wsypać 300 g cukru kandyzu bursztynowego i odstawić na 5-6 tygodni.
źródło: Internet: cooks.pl
[...] Przekazał wielkanocne pozdrowienia od oficerów rosyjskich i jednocześnie blaszane pudełko, w którym leżały papierosy, kiełbasa, kandyzy i kawałki babki.
źródło: NKJP: Agnieszka Nigbor: Wielkanoc w okopach, Gazeta Krakowska, 2005-03-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kandyz
kandyzy
D. kandyzu
kandyzów
C. kandyzowi
kandyzom
B. kandyz
kandyzy
N. kandyzem
kandyzami
Ms. kandyzie
kandyzach
W. kandyzie
kandyzy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. candi 'skrystalizowany, kandyzowany'