-
1.a
potrawa wigilijna, przyrządzana z gotowanej pszenicy, kaszy lub ryżu, maku, miodu i bakalii -
[kutja]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
uroczystości i święta -
hiperonimy: potrawa
-
- wigilijna kutia
- kutia i barszcz, kutia i karp, kutia i pierogi
-
- Czym pachnie kresowa wieczerza wigilijna? – Przede wszystkim kutią, którą robi się z pszenicy, maku, migdałów, orzechów, rodzynków, [...] oczywiście z dodatkiem miodu – przybliża śpiewnym, kresowym akcentem Barbara Luks.
źródło: NKJP: Rafał Lorek: Nie mogło zabraknąć kutii, Gazeta Krakowska, 2007-01-16
Orzechy i rodzynki w wigilijnej kutii, migdały w keksie, szarlotki i kompot z suszonych śliwek – święta to czas, gdy na naszych polskich stołach pojawiają się bakalie, suszone owoce i wonne przyprawy.
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Bakaliowy przekładaniec, Słowo Polskie. Gazeta Wrocławska, 2004-12-22
Moi dziadkowie pochodzą z Lwowa, więc nasza kuchnia jest typowo lwowska. Mamy barszcz czerwony z uszkami, karpia. Nie robię kutii, tak jak babcia, bo jest za słodka [...].
źródło: NKJP: Anna Wojtysiak: Święta spędzamy zawsze razem, Tygodnik Regionalny „Gazeta Częstochowska”, 2005-12-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kutia
kutie
D. kutii
kutii
neut kutyj
char C. kutii
kutiom
B. kutię
kutie
N. kutią
kutiami
Ms. kutii
kutiach
W. kutio
kutie
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ukr. kutjá
brus. kuccjá
z n.-gr. kuki, kukiá 'bób'