zasmażka
-
substancja z mąki usmażonej lekko z jakimś rodzajem tłuszczu, dodawana do potraw w celu ich zagęszczenia i nadania im lepszego smaku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- biała, ciemna, jasna, jasnozłota zasmażka
- zasmażka z masła, z mąki
- śmietana i zasmażka
- przygotować/przygotowywać, przyrządzić, robić, zrobić; dodawać, rozprowadzić zasmażkę
- zagęścić, zaprawiać zasmażką
-
Gdy zupa jest już gotowa, dodaję zasmażkę (mąka zrumieniona na maśle na złoty kolor) oraz sól do smaku.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-08-30
Mąkę uprażyć w łyżce oleju i po ostygnięciu rozprowadzić wodą. Cebulę i zasmażkę dodać do gotowanej wody i gotować razem 15 minut.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Weź szklankę owoców głogu, oczyść je z włosków i ziaren, gotuj, [...] przetrzyj przez sito. Zmieszaj z zasmażką z masła i mąki, kieliszkiem czerwonego wina, goździkiem oraz z bulionem [...].
źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Warto mieć w kuchni taką mąkę do przyrządzania sosów i zasmażek: jasnokremową do sosów białych (np. potrawkowych, beszamelu) i w kolorze karmelu do sosów ciemnych (np. polskiego, cebulowego).
źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, Gazeta Wyborcza, 1997-02-21
Mamy czas, by przygotować zasmażkę. Tu uwaga: powinna być jasna! Gdy gotowa, dodajemy ją - ale stopniowo - do naszego duszącego się w śmietanowym sosie schabu. Ta zasmażka nada właściwej gęstości i gładkości, jak mówią fachowcy, „zaciągnie” na dobre ten biały, aromatyczny (od pieczarek i czosnku) sos.
źródło: NKJP: Schab, ale po włosku, Express Ilustrowany, 2002-05-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zasmażka
zasmażki
D. zasmażki
zasmażek
C. zasmażce
zasmażkom
B. zasmażkę
zasmażki
N. zasmażką
zasmażkami
Ms. zasmażce
zasmażkach
W. zasmażko
zasmażki
-
Zob. smażyć