zasmażka

  • substancja z mąki usmażonej lekko z jakimś rodzajem tłuszczu, dodawana do potraw w celu ich zagęszczenia i nadania im lepszego smaku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  zaprażka
    hiperonimy:  zaprawa
    • biała, ciemna, jasna, jasnozłota zasmażka
    • zasmażka z masła, z mąki
    • śmietana i zasmażka
    • przygotować/przygotowywać, przyrządzić, robić, zrobić; dodawać, rozprowadzić zasmażkę
    • zagęścić, zaprawiać zasmażką
  • Gdy zupa jest już gotowa, dodaję zasmażkę (mąka zrumieniona na maśle na złoty kolor) oraz sól do smaku.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-08-30

    Mąkę uprażyć w łyżce oleju i po ostygnięciu rozprowadzić wodą. Cebulę i zasmażkę dodać do gotowanej wody i gotować razem 15 minut.

    źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

    Weź szklankę owoców głogu, oczyść je z włosków i ziaren, gotuj, [...] przetrzyj przez sito. Zmieszaj z zasmażką z masła i mąki, kieliszkiem czerwonego wina, goździkiem oraz z bulionem [...].

    źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009

    Warto mieć w kuchni taką mąkę do przyrządzania sosów i zasmażek: jasnokremową do sosów białych (np. potrawkowych, beszamelu) i w kolorze karmelu do sosów ciemnych (np. polskiego, cebulowego).

    źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, Gazeta Wyborcza, 1997-02-21

    Mamy czas, by przygotować zasmażkę. Tu uwaga: powinna być jasna! Gdy gotowa, dodajemy ją - ale stopniowo - do naszego duszącego się w śmietanowym sosie schabu. Ta zasmażka nada właściwej gęstości i gładkości, jak mówią fachowcy, „zaciągnie” na dobre ten biały, aromatyczny (od pieczarek i czosnku) sos.

    źródło: NKJP: Schab, ale po włosku, Express Ilustrowany, 2002-05-10

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. zasmażka
    zasmażki
    D. zasmażki
    zasmażek
    C. zasmażce
    zasmażkom
    B. zasmażkę
    zasmażki
    N. zasmażką
    zasmażkami
    Ms. zasmażce
    zasmażkach
    W. zasmażko
    zasmażki
  • Zob. smażyć

CHRONOLOGIZACJA:
1841, Dziennik Mód Paryskich, nr 18, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 25.08.2018