zaprażka
-
kulin. substancja z mąki usmażonej lekko z jakimś rodzajem tłuszczu, dodawana do potraw w celu ich zagęszczenia i nadania im lepszego smaku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Obrane i wymyte ziemniaki, jarzyny, cebulę gotować aż będą zupełnie miękkie. Przetrzeć razem przez gęste sito lub durszlak [...] i zaprawić zaprażką z masła i mąki.
źródło: NKJP: Dla każdego coś smacznego, Życie Częstochowy, 1947-12-07 (sbc.org.pl)
Przygotowujemy zaprażkę na smalcu z drobno pokrojoną cebulą, a gdy się zeszkli, wsypujemy mąkę i rumienimy na złocisto.
źródło: Internet: kucharzytrzech.blogspot.com
Kucharka biła teraz kotlety, tłukąc je nasiekanym na krzyż obuchem młotka, smażyła mąkę na zaprażkę i uchylała pokrywę garnka z gotującymi się w bulgocie kartoflami.
źródło: NKJP: Zygmunt Haupt: Baskijski diabeł, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zaprażka
zaprażki
D. zaprażki
zaprażek
C. zaprażce
zaprażkom
B. zaprażkę
zaprażki
N. zaprażką
zaprażkami
Ms. zaprażce
zaprażkach
W. zaprażko
zaprażki
-