zaprażka

  • kulin.  substancja z mąki usmażonej lekko z jakimś rodzajem tłuszczu, dodawana do potraw w celu ich zagęszczenia i nadania im lepszego smaku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  zasmażka
    hiperonimy:  zaprawa
  • Obrane i wymyte ziemniaki, jarzyny, cebulę gotować aż będą zupełnie miękkie. Przetrzeć razem przez gęste sito lub durszlak [...] i zaprawić zaprażką z masła i mąki.

    źródło: NKJP: Dla każdego coś smacznego, Życie Częstochowy, 1947-12-07 (sbc.org.pl)

    Przygotowujemy zaprażkę na smalcu z drobno pokrojoną cebulą, a gdy się zeszkli, wsypujemy mąkę i rumienimy na złocisto.

    źródło: Internet: kucharzytrzech.blogspot.com

    Kucharka biła teraz kotlety, tłukąc je nasiekanym na krzyż obuchem młotka, smażyła mąkę na zaprażkę i uchylała pokrywę garnka z gotującymi się w bulgocie kartoflami.

    źródło: NKJP: Zygmunt Haupt: Baskijski diabeł, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. zaprażka
    zaprażki
    D. zaprażki
    zaprażek
    C. zaprażce
    zaprażkom
    B. zaprażkę
    zaprażki
    N. zaprażką
    zaprażkami
    Ms. zaprażce
    zaprażkach
    W. zaprażko
    zaprażki
  • Zob. prażyć

CHRONOLOGIZACJA:
1834, Książka kucharska powszechna do użytku w każdém gospodarstwie, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 24.08.2021