-
3.
kulin. wytrawne ciasto podobne do babki, pieczone z utartych ziemniaków połączonych z mąką, cebulą, usmażonymi kawałkami boczku i innymi dodatkami -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Silikonową foremkę wykładamy plastrami boczku, przelewamy masę ziemniaczaną. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże keksówki nagusa.
źródło: Internet: fully-flavoured.blogspot.com
15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć resztę boczku na wierzch nagusa.
źródło: Internet: mojegotowanie.pl
Ziemniaków nie odciskać, nic nie odlewać. Jeśli z boczku nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu, należy dodać trochę smalcu. Nagus musi być tłusty.
źródło: Mariola gotuje: Nagus, czyli babka ziemniaczana, 2015-11-30 (petronews.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. nagus
nagusy
D. nagusa
nagusów
C. nagusowi
nagusom
B. nagus
nagusy
N. nagusem
nagusami
Ms. nagusie
nagusach
W. nagusie
nagusy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. nagi