-
2.
potrawa przygotowana z podudzia - części kończyny zwierzęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
W towarzystwie opiekanych, kruchych ziemniaczków z kminkiem oraz sałatki z pomidorów i czosnku(!) otrzymałem czekoladowej barwy podudzie jagnięcia, podlane gęstym, brunatnym sosem, powstałym podczas pieczenia.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, Tygodnik Podhalański, 1999
Na drugie podudzie z kurczaka, ziemniaki, marchewka i kompot.
źródło: NKJP: Joanna Leszczyńska: Poranki bez śniadań, Dziennik Łódzki, 2002-01-22
W Polance podstawą przyrządzanych smakowitości był kurczak: pieczone podudzia oraz roladki z udźca.
źródło: NKJP: Z Polanki, Dziennik Polski, 2008-03-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podudzie
podudzia
D. podudzia
podudzi
C. podudziu
podudziom
B. podudzie
podudzia
N. podudziem
podudziami
Ms. podudziu
podudziach
W. podudzie
podudzia
-
+ podudzie + (CZEGO)+ podudzie + (z CZEGO) -
Od wyrażenia przyimkowego pod udem; zob. udo