-
1.b
mięso lina - ryby -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
W dawnej Polsce w zamożnych domach istniał [...] zwyczaj przyrządzania na kolację wigilijną aż dwunastu dań rybnych, które liczono jako jedną potrawę. Podawano więc szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Ułaskawić karpia!, Gazeta Poznańska, 2004-12-10
Lina smaży się na maśle i ze skórą - oto wiedza tajemna, którą wam przekazuję.
źródło: Internet: linawsmietanie.blogspot.com
[...] ojciec całował jej drobną dłoń, a potem siadał i pozwalał nakładać sobie na talerz dzwonka lina, dorsza po grecku, smażonego karpia.
źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino, 2005
Lina podano na prawdziwym talerzu, z metalowymi sztućcami, ale już sielawki na tekturze, z plastikowym widelcem.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Ryby, kartacze i kiszka ziemniaczana, Gazeta Wyborcza, 1998-08-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. lin
liny
D. lina
linów
C. linowi
linom
B. lina
liny
N. linem
linami
Ms. linie
linach
W. linie
liny
-
psł. *linъ (lińь)