lin

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.b mięso

  • 1.b

    mięso lina - ryby
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • W dawnej Polsce w zamożnych domach istniał [...] zwyczaj przyrządzania na kolację wigilijną aż dwunastu dań rybnych, które liczono jako jedną potrawę. Podawano więc szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób.

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Ułaskawić karpia!, Gazeta Poznańska, 2004-12-10

    Lina smaży się na maśle i ze skórą - oto wiedza tajemna, którą wam przekazuję.

    źródło: Internet: linawsmietanie.blogspot.com

    [...] ojciec całował jej drobną dłoń, a potem siadał i pozwalał nakładać sobie na talerz dzwonka lina, dorsza po grecku, smażonego karpia.

    źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino, 2005

    Lina podano na prawdziwym talerzu, z metalowymi sztućcami, ale już sielawki na tekturze, z plastikowym widelcem.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Ryby, kartacze i kiszka ziemniaczana, Gazeta Wyborcza, 1998-08-13

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. lin
    liny
    D. lina
    linów
    C. linowi
    linom
    B. lina
    liny
    N. linem
    linami
    Ms. linie
    linach
    W. linie
    liny
  • psł. *linъ (lińь)