suflet
-
kulin. potrawa z żółtek, ubitej piany z białek i owoców, warzyw lub mięsa, zapiekana w piekarniku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Rankiem nastawiłem suflet z jeżynami. Przechodząc przez kuchnię, Pani E. otworzyła na chwilę drzwiczki pieca, w wyniku czego suflet opadł.
źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Gotowy suflet ma być nie tylko złotobrązowy z wierzchu, ale i suchy w środku, co sprawdzamy, przebijając go zapałką albo wykałaczką. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Zmora kucharza, kaprys smakosza, Gazeta Wyborcza, 1998-10-16
Zamówiła kieliszek czerwonej sophii i dwa suflety z wątróbek w ryżu.
źródło: NKJP: Mariusz Sieniewicz: Miasto szklanych słoni, 2010
Jakie suflety na kruchym cieście z konfiturami malinowymi, różowe i złote po wierzchu - ach, jakie to były suflety!
źródło: NKJP: Monika Żeromska: Wspomnienia, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. suflet
suflety
D. sufletu
sufletów
C. sufletowi
sufletom
B. suflet
suflety
N. sufletem
sufletami
Ms. suflecie
sufletach
W. suflecie
suflety
-
fr. (omelette) soufflé (dosł.) 'nadmuchany (omlet)'
We współczesnym języku francuskim soufflé jest urzeczownikowionym imiesłowem od czasownika souffler 'dmuchać, dąć, nadymać'. W wyrazie polskim wygłosowe -t jest wtórne, wywołane wpływem innych zapożyczeń, takich jak np. kajet .