-
tradycyjna przekąska Japończyków, mająca postać niewielkich porcji ryżu podawanych z kawałkami surowych ryb, warzyw lub owoców morza
-
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
- japońskie sushi
- bar sushi
- jeść, lubić sushi
-
|
Bardzo popularna jest przekąska zwana sushi. To wąski pasek surowej ryby (musi być wyjątkowo świeża!), ułożony na kulce przyprawionego octem ryżu.
źródło: NKJP: (mam): Egzotyczne dania, Dziennik Zachodni, 2001-08-11
|
|
Nigiri to sushi formowane w dłoni. Na potrawę składają się: gotowany ryż wymieszany z przyprawami oraz plasterek świeżej ryby (może to być tuńczyk, łosoś, kalmar).
źródło: NKJP: mado: Przyczajony smak, ukryte przyprawy, Trybuna Śląska, 2003-09-13
|
|
Jeśli już znajdziemy się w miejscu, w którym podaje się sushi, warto wiedzieć, jak się za nie zabrać. Niekoniecznie musimy jeść je pałeczkami — można po prostu użyć... palców.
źródło: NKJP: (DN): Pałeczkami lub palcami, Dziennik Zachodni, 2002-12-14
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
n2
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
sushi
|
sushi
|
|
D. |
sushi
|
sushi
|
|
C. |
sushi
|
sushi
|
|
B. |
sushi
|
sushi
|
|
N. |
sushi
|
sushi
|
|
Ms. |
sushi
|
sushi
|
|
W. |
sushi
|
sushi
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1993,
NKJP
Data ostatniej modyfikacji: 20.02.2017