-
1.
piana lub zbiór drobinek unoszących się na gotującej się zupie lub innej płynnej potrawie, zmniejszających jej przejrzystość -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia -
- zdejmować szumowiny
-
Siostra i ja dybałyśmy zawsze na szumowiny zdejmowane z konfitur.
źródło: NKJP: Maria Iwaszkiewicz: Z pamięci, 2006
Gdy po godzinie [...] gotowania przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008
Po kwadransie odlać połowę syropu, a konfitury dalej smażyć. Zdejmować szumowinę.
źródło: NKJP: Słodycz na talerzu, czyli konfitury, Polityka, 2005-08-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szumowina
szumowiny
D. szumowiny
szumowin
C. szumowinie
szumowinom
B. szumowinę
szumowiny
N. szumowiną
szumowinami
Ms. szumowinie
szumowinach
W. szumowino
szumowiny
Inne uwagi
Zwykle lm
-
Od: szum (w przenośnym znaczeniu 'męty', 'zamieszki')