-
3.b
wykonany według tradycyjnego przepisu mieszkańców Polski -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Przynależność i podział terytorialny
państwa, miasta, obszary geograficzne -
- polski barszcz, bigos; polska kuchnia, potrawa, zupa, polskie danie, jedzenie, polskie gołąbki, pierogi, zrazy polskie
- prawdziwie, typowo polski
- tradycyjny polski, typowy polski
-
Przewodnik Pascala odnotowuje też kolejny lokal [...], gdzie serwowana jest tradycyjna polska kuchnia.
źródło: NKJP: Trzy gwiazdki, Dziennik Polski, 2001-08-04
Jest tu kilka bardzo polskich zup, jak barszcz czerwony, barszcz biały z ziemniakami, flaczki czy grochówka.
źródło: NKJP: Magazyn, dodatek do Gazety Wyborczej, 1995-06-09
Ale wszyscy zgodzą się, że prawdziwie polską potrawą jest polski bigos z polskiej kapusty.
źródło: NKJP: Jej wysokość główka, Dziennik Polski, 2002-12-27
Amerykanin potrafiący zrobić polskie pierogi? Oniemiałam z zachwytu.
źródło: Internet
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. polski
polski
polski
polskie
polska
D. polskiego
polskiego
polskiego
polskiego
polskiej
C. polskiemu
polskiemu
polskiemu
polskiemu
polskiej
B. polskiego
polskiego
polski
polskie
polską
N. polskim
polskim
polskim
polskim
polską
Ms. polskim
polskim
polskim
polskim
polskiej
W. polski
polski
polski
polskie
polska
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. polscy
polscy
polskie
polskie
D. polskich
polskich
polskich
polskich
C. polskim
polskim
polskim
polskim
B. polskich
polskich
polskich
polskie
N. polskimi
polskimi
polskimi
polskimi
Ms. polskich
polskich
polskich
polskich
W. polscy
polscy
polskie
polskie
-
Rz nieosobowy + polski + szyk: neutralny -
Od nazwy plemiennej Polanie 'mieszkańcy pól' (Bor); zob. pole