marcepan

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a masa

  • 1.a

    słodka masa ze zmielonych migdałów, cukru i białek, używana przede wszystkim w cukiernictwie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  masa
    • smak, zapach marcepanu
  • Do produkcji marcepanu wykorzystuje się praktycznie wyłącznie migdały z pól uprawnych usytuowanych nad Balatonem, gdzie ze względu na specyficzny mikroklimat uzyskują wyjątkowy smak.

    źródło: NKJP: Internet

    Nad praliną pracuje się niekiedy dwa lata. Teraz mistrzowie tworzą w czekoladzie wytrawnej, gorzkiej, dając do środka marcepan z pieprzem, maliny z chili, ser, anchois.

    źródło: NKJP: Ryszarda Socha: Choco magia, Polityka 2009-01-24

    [...] przed 10 laty wpadł na pomysł, aby fotografować dzieła mistrza tworzącego w karmelu i marcepanie sztukę nie tylko piękną, ale i najsmakowitszą na świecie.

    źródło: NKJP: Sztuka piękna i smaczna, Dziennik Polski, 2004-02-24

    Cukiernicy, utrzymywani w najzamożniejszych rezydencjach, potrafili też robić marcepan.

    źródło: NKJP: Aleksandra Cichocka: Bakalie, Kuchnia, nr 12, 1998

    Nić zapachu wanilii, marcepanu i kakao prowadzi mnie poprzez labirynt ulic do małego sklepiku cukierniczego, po schodkach w dół.

    źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. marcepan
    marcepany
    D. marcepanu
    rzadziej marcepana
    marcepanów
    C. marcepanowi
    marcepanom
    B. marcepan
    marcepany
    N. marcepanem
    marcepanami
    Ms. marcepanie
    marcepanach
    W. marcepanie
    marcepany

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • niem. Marzipan

    z wł. marzapane

    Pierwotnym źródłem jest być może ar. marṭabān od nazwy miejscowości Martaban w Birmie