-
1.a
słodka masa ze zmielonych migdałów, cukru i białek, używana przede wszystkim w cukiernictwie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: masa
-
- smak, zapach marcepanu
-
Do produkcji marcepanu wykorzystuje się praktycznie wyłącznie migdały z pól uprawnych usytuowanych nad Balatonem, gdzie ze względu na specyficzny mikroklimat uzyskują wyjątkowy smak.
źródło: NKJP: Internet
Nad praliną pracuje się niekiedy dwa lata. Teraz mistrzowie tworzą w czekoladzie wytrawnej, gorzkiej, dając do środka marcepan z pieprzem, maliny z chili, ser, anchois.
źródło: NKJP: Ryszarda Socha: Choco magia, Polityka 2009-01-24
[...] przed 10 laty wpadł na pomysł, aby fotografować dzieła mistrza tworzącego w karmelu i marcepanie sztukę nie tylko piękną, ale i najsmakowitszą na świecie.
źródło: NKJP: Sztuka piękna i smaczna, Dziennik Polski, 2004-02-24
Cukiernicy, utrzymywani w najzamożniejszych rezydencjach, potrafili też robić marcepan.
źródło: NKJP: Aleksandra Cichocka: Bakalie, Kuchnia, nr 12, 1998
Nić zapachu wanilii, marcepanu i kakao prowadzi mnie poprzez labirynt ulic do małego sklepiku cukierniczego, po schodkach w dół.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marcepan
marcepany
D. marcepanu
rzadziej marcepana
marcepanów
C. marcepanowi
marcepanom
B. marcepan
marcepany
N. marcepanem
marcepanami
Ms. marcepanie
marcepanach
W. marcepanie
marcepany
Inne uwagi
Zwykle lp
-
niem. Marzipan
z wł. marzapane
Pierwotnym źródłem jest być może ar. marṭabān od nazwy miejscowości Martaban w Birmie