-
1.
mieszanka przypraw i płynów, służąca do przyprawiania produktów przeznaczonych do gotowania, smażenia lub pieczenia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- składniki marynaty
- mięso w marynacie
- dodawać marynaty
- przygotować, przyrządzić marynatę
- natrzeć, polać, zalać marynatą
- osączyć, wyjąć z marynaty
-
Duszę mięso w marynacie wraz z cebulą, szalotką, ziołami, boczkiem, niekiedy dorzucam plasterki prawdziwka [...].
źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Przygotuj marynatę z jałowca i cytryny [...], natrzyj kurczaka solą, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, korzenie, lubczyk.
źródło: NKJP: Tomasz Klarecki, Izabela Smolarek: Wilk... i śmierć bankiera, 2006
Następnie przygotowałem marynatę: oliwę z oliwek, odrobinę wódki, by mięso skruszało, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę świeżego rozmarynu i listki świeżego tymianku oraz kilka owoców jałowca.
źródło: NKJP: JULK: Kawał konkretnego mięsiwa, Gazeta Poznańska, 2006-09-16
Marynatą nacieram mięso, szczelnie pakuję je w folię i wkładam do lodówki na kilka godzin.
źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Pierś indycza w ziołach prowansalskich, Gazeta Krakowska, 2007-02-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marynata
marynaty
D. marynaty
marynat
C. marynacie
marynatom
B. marynatę
marynaty
N. marynatą
marynatami
Ms. marynacie
marynatach
W. marynato
marynaty
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ marynata + z CZEGO -
fr. marinade