-
2.b
zakonserwowana w marynacie - zalewie żywność przechowywana w słoiku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: przetwór
-
- marynata warzywna
-
Grzyby dobrze umyć, obrać, kapelusze wygotować pół godziny w wodzie z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli. Grzyby odcedzić i przeznaczyć na marynatę, cebulę odrzucić.
źródło: NKJP: Internet
Na półkach kredensu możemy postawić słoje z marynatami i innymi przetworami na zimę.
źródło: NKJP: Barbara Czajkowska: Coś w starym stylu, Życie Warszawy, nr 27/11, 2001
Z urlopu przywiozłem pięćdziesiąt słoików z marynatami.
źródło: NKJP: Michał Komar: Bestiariusz codzienny, 2003
Nawet niewielki dodatek anyżu poprawia smak i zapach powideł śliwkowych i marynat z dyni.
źródło: NKJP: Anna Popis-Witkowska: Przyprawy do każdej potrawy, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marynata
marynaty
D. marynaty
marynat
C. marynacie
marynatom
B. marynatę
marynaty
N. marynatą
marynatami
Ms. marynacie
marynatach
W. marynato
marynaty
-
+ marynata + z CZEGO -
fr. marinade