-
2.a
mieszanina octu, wody i przypraw służąca do konserwowania żywności w słoikach -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: zalewa
-
- marynata octowa
-
Odcedzić grzyby i warzywa. Włożyć je do słoików. Do 2 szklanek wody dodać szklankę octu, pieprz, ziele i liść. Doprawić solą i cukrem. Zimną marynatą zalać grzyby i warzywa.
źródło: NKJP: RED: Przygotowujemy potrawy i zaprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-01
Najdrożej zapłacą amatorzy ogórków w octowej marynacie, czyli popularnych korniszonów. Za kilogram najmniejszych ogórków obecnie trzeba na bazarach zapłacić od 2 do 2,5 złotego.
źródło: NKJP: (AS): Kiepski sezon ogórkowy, Gazeta Krakowska, 2001-08-24
Do słoików włożyć grzyby oraz przyprawy – szczyptę suchego kopru, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, ząbek czosnku. Następnie zalać marynatą i pasteryzować przez około 15 minut.
źródło: NKJP: (EMA): Prawdziwki marynowane, Gazeta Krakowska, 2005-05-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marynata
marynaty
D. marynaty
marynat
C. marynacie
marynatom
B. marynatę
marynaty
N. marynatą
marynatami
Ms. marynacie
marynatach
W. marynato
marynaty
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. marinade