marynata

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2.a zalewa

  • 2.a

    mieszanina octu, wody i przypraw służąca do konserwowania żywności w słoikach
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • hiperonimy:  zalewa
    • marynata octowa
  • Odcedzić grzyby i warzywa. Włożyć je do słoików. Do 2 szklanek wody dodać szklankę octu, pieprz, ziele i liść. Doprawić solą i cukrem. Zimną marynatą zalać grzyby i warzywa.

    źródło: NKJP: RED: Przygotowujemy potrawy i zaprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-01

    Najdrożej zapłacą amatorzy ogórków w octowej marynacie, czyli popularnych korniszonów. Za kilogram najmniejszych ogórków obecnie trzeba na bazarach zapłacić od 2 do 2,5 złotego.

    źródło: NKJP: (AS): Kiepski sezon ogórkowy, Gazeta Krakowska, 2001-08-24

    Do słoików włożyć grzyby oraz przyprawy – szczyptę suchego kopru, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, ząbek czosnku. Następnie zalać marynatą i pasteryzować przez około 15 minut.

    źródło: NKJP: (EMA): Prawdziwki marynowane, Gazeta Krakowska, 2005-05-16

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. marynata
    marynaty
    D. marynaty
    marynat
    C. marynacie
    marynatom
    B. marynatę
    marynaty
    N. marynatą
    marynatami
    Ms. marynacie
    marynatach
    W. marynato
    marynaty

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. marinade