-
1.
osad, który pozostaje po zaparzeniu kawy lub herbaty na dnie naczynia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- fusy herbaciane, kawowe
- fusy herbaty, kawy
- fusy po herbacie, kawie
- pół szklanki fusów
-
Na azjatyckim brzegu miasta po raz pierwszy spróbowałem prawdziwej tureckiej kawy. Wrażenia? Już wiem, że nie będzie należała do moich ulubionych. Więcej było w niej fusów niż samego napoju. [...] Przełknięcie gęstej, gorzkiej kawy z perspektywą zjedzenia fusa bez akompaniamentu wody, to wyzwanie dla odważnych!
źródło: Internet: oopssidedown.com
Herbaciane fusy zawirowały i po chwili opadły.
źródło: NKJP: Jarosław Maślanek: Haszyszopenki, 2008
[...] rozlewamy kawę, bacząc pilnie, by nie poruszyć grubej warstwy fusów na dnie, bo te są w ustach niemiłe, a ponadto czernią zęby i wargi [...].
źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2004-01-10
Uwielbiam nescę. Przede wszystkim nie zostawia fusów. Nienawidzę fusów w kubkach i szklankach [...].
źródło: NKJP: Dawid Bieńkowski: Nic, 2005
Sekretarka - dziewczyna wesoła i żywotna jak wszyscy pracownicy zakładu - przyniosła mi szklankę kawy z fusami i zabrała się za stukanie na maszynie.
źródło: NKJP: Michał Bielecki: Osiedle prominentów, 1997
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. fus
fusy
D. fusa
fusu
fusów
C. fusowi
fusom
B. fus
fusy
N. fusem
fusami
Ms. fusie
fusach
W. fusie
fusy
Inne uwagi
Zwykle lm
-
może śr.-w.-niem. vuoʒ 'podstawa; spodnia, dolna część czegoś'
Etymologia niepewna. Innym możliwym źródłem jest śr.-w.-niem. Fusel, Fussel 'strzępek, kłaczek, włókienko'.