-
2.
kulin. podłużna duża kluska ziemniaczana nadziewana mielonym mięsem, potrawa charakterystyczna dla kuchni litewskiej, popularna także w północno-wschodniej części Polski -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- jedzenie kartaczy
-
W tym mieście znajduje się Światowe Centrum Smakoszy Kartacza, potrawy z pogranicza polsko-litewskiego, przypominającej pyzy z mięsem. Coś mi się wydaje, że po zjedzeniu kartacza można eksplodować.
źródło: NKJP: (X): Tygodniówka, Dziennik Polski, 2002-08-17
Kartaczem i solą powitano w czwartek gości, którzy tłumnie przybyli na IV Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Kartaczy w Gołdapi.
źródło: NKJP: (X): Tygodniówka, Dziennik Polski, 2002-08-17
W wielu regionach kraju rozwinęła się produkcja wyrobów garmażeryjnych z ziemniaków, takich jak: kluski, pyzy, kartacze, knedle, babki ziemniaczane, itp.
źródło: NKJP: Kazimiera Zgórska: Możliwości i kierunki rozwoju małych przetwórni spożywczych ziemniaka, Ziemniak Polski, nr 3, 2008
Na pierwszy ogień najlepiej wrzucić babkę albo kiszkę ziemniaczaną, później skusić się na kartacze, a między posiłkami postawić na kindziuk.
źródło: NKJP: (X): Jeden wiek historii, Tygodnik Siedlecki, 2009-08-21
W tej litewskiej restauracji można się najeść do syta słynnych kartaczy (lub jak mówią Litwini, cepelinów), kiszki ziemniaczanej i soczewiaków.
źródło: NKJP: Edwin Bendyk: Zatruta studnia: rzecz o władzy i wolności, 2002
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kartacz
kartacze
D. kartacza
kartaczów
kartaczy
C. kartaczowi
kartaczom
B. kartacz
kartacze
N. kartaczem
kartaczami
Ms. kartaczu
kartaczach
W. kartaczu
kartacze
-
Od: kartacz w zn. 'nabój' (przez podobieństwo kształtu)