marmolada

  • przetarte owoce (lub warzywa) ugotowane z dużą ilością cukru, mające postać gęstej i gładkiej masy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  marmoladka
    hiperonimy:  przetwór
    • marmolada buraczana, jabłkowa, pomarańczowa, truskawkowa, wieloowocowa
    • puszka, słoik marmolady
    • marmolada z buraków, z jabłek
    • bułka, chleb, pączek z marmoladą
    • posmarować marmoladą
  • Chleb z marmoladą i czarna kawa zbożowa nie smakowały mi, pamiętam, mimo że byłem głodny.

    źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Traktat o łuskaniu fasoli, 2007

    Dostawaliśmy po kubku zbożowej kawy z mlekiem oraz po dwie czy trzy pajdy chleba posmarowanego masłem i twarogiem, czasem miodem czy domową marmoladą.

    źródło: NKJP: Zdzisław Morawski: Gdzie ten dom, gdzie ten świat, 1994

    Oto 29 lipca w getcie zostają rozlepione plakaty informujące, że każdy, kto zgłosi się na ochotnika do transportu, dostanie trzy kilogramy chleba i kilogram marmolady.

    źródło: NKJP: Krzysztof Burnetko, Witold Bereś: Marek Edelman. Życie. Po prostu, 2008

    W piwnicy na wyłożonych słomą półkach układano dojrzewające jabłka, ustawiano niekończące się szeregi weków z kompotami oraz słoików z dżemami, konfiturami i marmoladami.

    źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Świat zapamiętany, 2002

    Do przygotowania powideł, marmolad, dżemów i galaretek wykorzystuje się metodę zagęszczania, polegającą na usuwaniu wody za pomocą odparowania.

    źródło: NKJP: (mam): Przetwory z owoców, Dziennik Zachodni, 2001-05-12

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. marmolada
    marmolady
    D. marmolady
    marmolad
    C. marmoladzie
    marmoladom
    B. marmoladę
    marmolady
    N. marmoladą
    marmoladami
    Ms. marmoladzie
    marmoladach
    W. marmolado
    marmolady
  • bez ograniczeń + marmolada +
    JAKA
    bez ograniczeń + marmolada +
    z CZEGO
  • fr. marmelade

    z port. marmelada 'konfitura z pigwy'

    Forma portugalska jest derywatem od marmelo 'pigwa', pochodzącym z łaciny ludowej melimellus 'słodkie jabłko, pigwa', które z kolei z  łac.  melimēlum 'gatunek słodkiego jabłka, konfitura z pigwy'; pierwotnym źródłem jest  gr.  melímēlon 'miodowy owoc'

CHRONOLOGIZACJA:
1809, SL
W postaci  marmelada 
Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2017