marmolada
-
przetarte owoce (lub warzywa) ugotowane z dużą ilością cukru, mające postać gęstej i gładkiej masy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: marmoladka
hiperonimy: przetwór
-
- marmolada buraczana, jabłkowa, pomarańczowa, truskawkowa, wieloowocowa
- puszka, słoik marmolady
- marmolada z buraków, z jabłek
- bułka, chleb, pączek z marmoladą
- posmarować marmoladą
-
Chleb z marmoladą i czarna kawa zbożowa nie smakowały mi, pamiętam, mimo że byłem głodny.
źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Traktat o łuskaniu fasoli, 2007
Dostawaliśmy po kubku zbożowej kawy z mlekiem oraz po dwie czy trzy pajdy chleba posmarowanego masłem i twarogiem, czasem miodem czy domową marmoladą.
źródło: NKJP: Zdzisław Morawski: Gdzie ten dom, gdzie ten świat, 1994
Oto 29 lipca w getcie zostają rozlepione plakaty informujące, że każdy, kto zgłosi się na ochotnika do transportu, dostanie trzy kilogramy chleba i kilogram marmolady.
źródło: NKJP: Krzysztof Burnetko, Witold Bereś: Marek Edelman. Życie. Po prostu, 2008
W piwnicy na wyłożonych słomą półkach układano dojrzewające jabłka, ustawiano niekończące się szeregi weków z kompotami oraz słoików z dżemami, konfiturami i marmoladami.
źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Świat zapamiętany, 2002
Do przygotowania powideł, marmolad, dżemów i galaretek wykorzystuje się metodę zagęszczania, polegającą na usuwaniu wody za pomocą odparowania.
źródło: NKJP: (mam): Przetwory z owoców, Dziennik Zachodni, 2001-05-12
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marmolada
marmolady
D. marmolady
marmolad
C. marmoladzie
marmoladom
B. marmoladę
marmolady
N. marmoladą
marmoladami
Ms. marmoladzie
marmoladach
W. marmolado
marmolady
-
+ marmolada + JAKA+ marmolada + z CZEGO -
fr. marmelade
z port. marmelada 'konfitura z pigwy'
Forma portugalska jest derywatem od marmelo 'pigwa', pochodzącym z łaciny ludowej melimellus 'słodkie jabłko, pigwa', które z kolei z łac. melimēlum 'gatunek słodkiego jabłka, konfitura z pigwy'; pierwotnym źródłem jest gr. melímēlon 'miodowy owoc'
W postaci marmelada