graham

  • chleb upieczony z grubo mielonej mąki pszennej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  chleb
    • chleb graham
  • Największym powodzeniem wśród klientów cieszy się wciąż chleb tradycyjny - pszenno-żytni. Tak jest od lat. Ale zwiększyła się też liczba kupujących, którzy chętnie sięgają po inne rodzaje pieczywa np. graham.

    źródło: NKJP: Agnieszka Filipowicz: Ceny pójdą w górę?, Gazeta Krakowska, 2003-05-29

    Kilkakrotnie sugerowałam sprzedawczyniom, by zachęciły swych szefów do produkcji większej ilości grahama, ale bezskutecznie. A przecież widzą chyba, że ten chleb cieszy się dużym powodzeniem, więc zwiększenie produkcji powinno być w ich interesie

    źródło: NKJP: (I): Denerwujące drobiazgi, Dziennik Polski, 2005-06-02

    – Klienci pytają, które produkty są zdrowe. Odpowiadam zawsze, że ciemne pieczywo. Dodatkowo uszlachetniamy chleby ziarnami dyni czy słonecznika. Popularne są grahamy i bułki żytnie.

    źródło: NKJP: (KRZYS): Chleb z serca, Słowo Polskie. Gazeta Wrocławska, 2006-03-27

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. graham
    grahamy
    D. grahama
    grahamów
    C. grahamowi
    grahamom
    B. graham
    grahamy
    N. grahamem
    grahamami
    Ms. grahamie
    grahamach
    W. grahamie
    grahamy
  • ang. amer. graham bread

    Od: nazwiska amerykańskiego dietetyka, Sylvestra Grahama (1794-1851), który wynalazł ten rodzaj chleba.

CHRONOLOGIZACJA:
1949, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 13.09.2016