graham
-
chleb upieczony z grubo mielonej mąki pszennej
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: chleb
-
- chleb graham
-
Największym powodzeniem wśród klientów cieszy się wciąż chleb tradycyjny - pszenno-żytni. Tak jest od lat. Ale zwiększyła się też liczba kupujących, którzy chętnie sięgają po inne rodzaje pieczywa np. graham.
źródło: NKJP: Agnieszka Filipowicz: Ceny pójdą w górę?, Gazeta Krakowska, 2003-05-29
Kilkakrotnie sugerowałam sprzedawczyniom, by zachęciły swych szefów do produkcji większej ilości grahama, ale bezskutecznie. A przecież widzą chyba, że ten chleb cieszy się dużym powodzeniem, więc zwiększenie produkcji powinno być w ich interesie
źródło: NKJP: (I): Denerwujące drobiazgi, Dziennik Polski, 2005-06-02
– Klienci pytają, które produkty są zdrowe. Odpowiadam zawsze, że ciemne pieczywo. Dodatkowo uszlachetniamy chleby ziarnami dyni czy słonecznika. Popularne są grahamy i bułki żytnie.
źródło: NKJP: (KRZYS): Chleb z serca, Słowo Polskie. Gazeta Wrocławska, 2006-03-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. graham
grahamy
D. grahama
grahamów
C. grahamowi
grahamom
B. graham
grahamy
N. grahamem
grahamami
Ms. grahamie
grahamach
W. grahamie
grahamy
-
ang. amer. graham bread
Od: nazwiska amerykańskiego dietetyka, Sylvestra Grahama (1794-1851), który wynalazł ten rodzaj chleba.